Boris Johnson szándékosan vezethette félre a parlamentet a partygate-ügyben

2023. június 15. – 10:49

Másolás

Vágólapra másolva

Az alsóház partygate-üggyel foglalkozó bizottsága azt javasolja, hogy Boris Johnsont tiltsák ki a parlamentből, amiért félrevezette a képviselőket a Downing Streeten a koronavírus-korlátozások közepette tartott bulikról – írja a Poltico.

Boris Johnson „komolyan megsértette” a parlament szabályait, és többször félrevezette a törvényhozókat a partygate-botránnyal kapcsolatban – állapította meg a többpárti bizottság.

Ha a volt miniszterelnök nem mondott volna le képviselői mandátumáról, 90 napos eltiltás várna rá.

Ez lenne a második leghosszabb felfüggesztés, amit parlamenti képviselő ellen javasoltak. A bizottság alapvetően azt vizsgálta, hogy Johnson tudott-e a Downing Streeten tartott, koronavírus-szabályokat megsértő partikról, illetve hogy utólag félrevezette-e a közvéleményt. A partygate-ügy kirobbanása az egyik fontos eleme volt annak, hogy Boris Johnson miniszterei távozása után miniszterelnöki tisztségéről is lemondott.

A volt miniszterelnök egészen múlt hétig a parlament alsó házában képviselőként dolgozott, de vélhetően megelőző lépésként ezen tisztségéről is lemondott. A bizottság álláspontja szerint Johnson egyes magyarázatai annyira álságosak voltak, hogy bizonyos esetben szándékos félrevezetési kísérletként is lehet őket értelmezni. Boris Johnson korábban azt mondta, hogy az alsóházi vizsgálat célja az volt, hogy őt elüldözzék. „Nem találtak egyetlen bizonyítékot sem arra, hogy szándékosan vagy gondatlanságból félrevezettem volna a parlamentet” – fogalmazott korábban.

A volt miniszterelnök márciusban közzétett 52 oldalas védekezésének legfontosabb állítása az volt, hogy tudtán kívül szegték meg a szabályokat az összejöveteleken. Szerinte semmilyen dokumentum nem utal arra, hogy figyelmeztették vagy tájékoztatták volna arról, hogy valamelyik esemény megszegte volna a járványügyi szabályozásokat.

A lemondása után időközi választást írnak ki a választókerületében. Johnson 2019 júliusától 2022 szeptemberéig volt miniszterelnök, és 2001 óta parlamenti képviselő.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!