Durván 40 órányi levegőjük maradt az eltűnt Titanic-tengeralattjáró utasainak

2023. június 20. – 20:34

Másolás

Vágólapra másolva

A napok óta zajló komplex kutató-mentő akció ellenére továbbra sem találják nyomát a Titanic roncsához tartó tengeralattjárónak, amelynek még vasárnap veszett nyoma merülés közben az Atlanti-óceánon. A legfrissebb tájékoztatás szerint a legénységnek nagyjából 40 órára elegendő oxigénje maradt, feltéve, hogy még életben vannak. Azt már ezt megelőzően közölték, hogy a kutatást kiterjesztették a mélyebb vizekre is – írja a Guardian.

A legutóbbi tájékoztatón az is kiderült, hogy az elmúlt napokban közel húszezer négyzetkilométert fésültek már át, és azt is közölték, hogy az időjárási körülmények valamelyest javultak, felszállt például a köd, ami nagyban segítheti a légi kutatók munkáját. Azzal kapcsolatban, hogy mekkora az esélye a fedélzeten lévők túlélésének, az illetékesek nem akartak találgatni. Arra vonatkozóan egyébként vannak elméletek, hogy mi történhetett. A tengeralattjáróval 1 óra 45 perc után vesztették el a kapcsolatot, így valószínűleg már a tengerfenéken járt, vagy közel volt ahhoz.

Az egyik forgatókönyv, hogy a jármű beleakadt valamibe – amire a roncs környékén minden esély megvan –, vagy energiaellátási, esetleg kommunikációs hiba lépett fel. Ebben az esetben elméletileg volt lehetősége arra, hogy az extra súlyokat kiszórva a felszínre emelkedjenek, ahol aztán különféle módokon tudja jelezni, hogy bajban van. A másik lehetőség az, hogy valami lyukat ütött a hajótesten, ami nem kecsegtet sok jóval. Ha ez történt, és a jármű a tengerfenéken rekedt, akkor nagyon limitáltak a lehetőségek a mentésére.

Az eltűnt tengeralattjáró a Titan nevet viseli, amelyet az OceanGate Expeditions turisztikai cég üzemeltetett. Egyelőre nem tudni, mi történt, ahogy azt sem, hogy a hajó felszínre került-e időközben, ezért jelenleg a vízfelszínt és az óceánt egyaránt kutatják, ami jelentősen lassítja a folyamatot. A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint biztosnak tűnik, hogy egy brit milliomos felfedező, egy francia katonai veterán és tengeralattjáró-szakértő is az utasok között van.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!