Milliomos felfedező és tengerészeti szakértő is utazott az eltűnt Titanic-tengeralattjárón

2023. június 19. – 23:51

Másolás

Vágólapra másolva

Versenyt futnak az idővel azok a mentőcsapatok, amelyek a Titanic roncsához merülő turista-tengeralattjárót próbálják megtalálni az Atlanti-óceánban, írja a Guardian. Az amerikai parti őrség közölte, hogy a tengeralattjáró jelezte, hogy késve fog merülni, a vasárnapi merülés kezdetétől számítva 1 óra 45 perc után szakadt meg a kapcsolat a tengeri járművel.

A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint biztosnak tűnik, hogy egy brit milliomos felfedező, egy francia katonai veterán és tengeralattjáró-szakértő is az utasok között van.

Az eltűnt hajó egyébként a Titan, amelyet az OceanGate Expeditions turisztikai cég üzemeltetett. Egyelőre nem tudni, mi történt a tengeralattjáróval, a kereséshez amerikai és kanadai repülőgépeket is használnak, valamint nagy hajókat is. A keresés azonban nehéz, mivel nem tudni, hogy a hajó felszínre került-e időközben, vagy mind a vízfelszínt, mind az óceánt át kell kutatniuk.

A tengeralattjáróban egyébként elvileg négy napig életben tudnak maradni az utasok, bár amíg a körülmények nem tisztázódnak, ezt nehéz kijelenteni.

A Guardian úgy tudja, hogy a fedélzeten tartózkodik Paul Henry Nargeolet, a francia haditengerészet korábbi parancsnoka, mélyvízi búvár és tengeralattjáró-pilóta. Ő az E/M Group és az RMS Titanic, Inc. víz alatti kutatási igazgatója, és a roncs helyszínének szakértőjeként tartják számon. Lehetséges, hogy a merülés során ő volt a felelős a hajóért és annak négy utasáért. Nargeolet már több expedíciót vezetett a Titanichoz, és felügyelte 5000 műtárgy felszínre hozását is, beleértve a Titanic hajótestének 20 tonnás darabjáét is.

Valószínűleg a fedélzeten van még a brit Hamish Harding is, aki egy jól ismert pilóta, felfedező, és azon kevesek egyike, aki turistaként járt már az űrben. A mostohafia, Brian Szasz a közösségi médiára posztolta, hogy Harding tengeralattjárója eltűnt, de azóta már törölte a posztot. Maga Harding Instagramra is posztolt, és azt fűzte hozzá a képhez, hogy „az elmúlt 40 év legrosszabb új-fundlandi télének köszönhetően ez a küldetés valószínűleg az első és egyetlen emberes küldetés a Titanichoz 2023-ban. Nemrég megnyílt az időjárási ablak, és mi holnap megkísérlik a merülést.”

A tengeralattjárót vasárnap reggel bocsátották vízre a Polar Prince nevű hajóról. Most egy másik hasonló tengeralattjáró is érkezik majd, hogy segítse a keresést.

A cég honlapján hétfőn megjelent közleményben ez állt: „Teljes erőnkkel a tengeralattjáró legénységére és családjaikra fókuszálunk. Mélyen hálásak vagyunk azért a széles körű segítségért, amelyet számos kormányhivataltól és mélytengeri társaságtól kaptunk a tengeralattjárókkal való kapcsolat helyreállítására tett erőfeszítéseinkben.”

2021 óta a bahamai székhelyű OceanGate Expeditions mintegy 60 fizető ügyfelet és 15-20 kutatót szállított a Titanic roncsához.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!