A Fox News nagyon nem örül, hogy Tucker Carlson a Twitteren folytatja a megmondóemberkedést

2023. június 13. – 10:07

Másolás

Vágólapra másolva

A Fox News felszólító levelet küldött Tucker Carlsonnak, miután a csatorna kirúgott sztárműsorvezetője a Twitteren új műsorral jelentkezett – írja az Axios.

A lap birtokába került levél szerint a Fox azt nehezményezi, hogy bár továbbra is szerződésben áll Carlsonnal, és fizet is neki, hogy 2024 végéig ne gyárthasson más csatornának tartalmat, a műsorvezető a Twitteren saját műsort indított. A csatorna szerint ezzel megszegte a szerződést, Carlson szerint viszont csak a szólásszabadságát gyakorolja.

Carlson húsz éve az amerikai tévézés egyik legismertebb alakja (itt írtunk bővebben a karrierjéről), 2016 óta pedig a Fox News, a legnézettebb hírtévé első számú arca volt, aki tízmillióknak magyarázta minden este, főműsoridőben, hogy hogyan is kell érteni a híreket. Idén tavasszal, javarészt az ő ténykedése miatt kényszerült arra a csatorna, hogy 800 millió dollárt fizessen egy peren kívüli megegyezésben a Dominion nevű szavazógépgyártó cégnek, mert azt állították róluk, hogy elcsalták az elnökválasztást. Egy héttel később kirúgták Tucker Carlsont, aki újabb egy hét múlva bejelentette, hogy a Twitteren indít új műsort.

A „Tucker on Twitter” első epizódjában volt minden, ufóktól kezdve az orosz propagandáig – itt írtunk róla bővebben. Az első két részt összesen 169 millióan nézték meg (ez nagyon jól hangzó szám, de fontos hozzátenni, hogy a Twitter érdekesen számolja a nézettséget: akkor is nézőnek számít valakit, ha csak átgörget a videón, de nem indítja el, Musk pedig jelentősen megpörgette Carlson videóit a Twitteren, hogy minél több felhasználó hírfolyamában bukkanjanak fel). A formátum egyébként egyelőre meglehetősen puritán, Carlson a kamerába bámulva monologizál nagyjából tíz percen keresztül. Az Axios információi szerint azonban a jövőben bővítenék a műsort, és vendégeket is meghívnának.

A hírt a Fox News nem kommentálta, Carlson jogi csapata viszont közleményben reagált. Azt írták: „Carlsont senki sem fogja elhallgattatni. Egyedülállóan fontos hangja van országunk közérdekű ügyeiben, és ez így is marad.” A sztárműsorvezető ügyvédei szerint a Fox News „továbbra is figyelmen kívül hagyja a nézők érdekeit, nem beszélve a részvényesi kötelezettségeiről”.

Az ügynek azért is van nagy jelentősége, mert 2024-ben tartják a következő amerikai elnökválasztást, ezért nagyon nem mindegy, hogy a konzervatív jobboldal legnagyobb megmondóembere pontosan milyen platformon, milyen formában és mekkora közönség előtt folytathatja majd a megmondóemberkedést.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!