Az indiai kormány is beszállt a Magyarországra szánt teherautó-sofőrök toborzásába

2023. június 13. – 13:57

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarországra toboroznak teherautó-sofőröket egy indiai állami migrációs központban, írja az Rtl.hu az indiai Economic Timesra hivatkozva. A toborzást Karnátaka indiai állam kormányzata szervezi, a jelentkezéshez pedig nem követelnek meg iskolai végzettséget, csak jó angoltudást és 2009 szeptembere előtt megszerzett, teherautóra szóló jogosítványt.

A kiválasztott sofőröknek az állam vízumot és repülőjegyet biztosít, majd féléves továbbképzésen esnek át, ami alatt az államtól nagyjából 250 ezer forintnak megfelelő ösztöndíjat kapnak. Ezután Magyarországon munkába állhatnak nagyjából 400-600 ezer forintos fizetésért – ez jóval kevesebb azonban, mint amennyiről korábban szó volt.

Az indiai gazdasági lap cikke megerősíti azt a korábbi hírt, hogy nemcsak férfiakat, hanem nőket is keresnek teherautó-sofőrnek. Mint márciusban megírtuk, a dán Baton Transport leányvállalata, a Baton Transport Hungary női teherautó-vezetőket keres Indiában, akik 1800 eurónak, azaz mintegy 680 ezer forintnak megfelelő bért kaphatnak. A cég szerint ugyanezért a munkáért egy magyar kamionsofőr is ennyit kap.

Kumaresan Mahendran, a Waberer's első indiai sofőrje – Fotó: Waberer's
Kumaresan Mahendran, a Waberer's első indiai sofőrje – Fotó: Waberer's

A Waberer's vezérigazgatója a Telexnek adott interjúban elmondta, hogy a toborzási folyamat már két éve tart. A cégnél dolgozó indiai munkatársak egyelőre mind férfiak, és a legmegbízhatóbbak közé tartoznak. Az Európán kívülről származó teherautó-vezetők közül csak a Fülöp-szigeteki sofőrök vannak többen az indiaiaknál.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!