Külön bizottságot hoz létre az EU az etikai vétségek ellen

2023. június 8. – 12:52

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság csütörtökön javasolta, hogy hozzanak létre egy minden uniós intézményre felügyelő testületet. Az Etikai Bizottsággal így elsőként kezelnék közösen az uniós dolgozókat, politikusokat.

Tavaly derült ki, hogy a gyanú szerint több szociáldemokrata európai parlamenti képviselő Katarból kapott kenőpénzt. A belga hatóságok épp tegnap jelentették be, hogy átkutattak több EP-irodát, amelyek az Euractiv és a Politico szerint két, „Katargate”-ben érintett politikusé.

Utóbbi lap májusban arról is írt, hogy több európai bizottsági tag, köztük a magyar biztos, Várhelyi Olivér is ingyenes utazást, szállást fogadott el. Az érintettek és az EU intézményei azzal védekeztek, hogy a magatartási kódexük szabályai szerint jártak el, munkaügyekben utaztak.

Věra Jourová bizottsági alelnök elismerte, hogy „az elmúlt hónapokban felszínre került nagyon súlyos vádak” miatt született a javaslat. A Katargate viszont korrupcióról szól, ami eleve illegális. Az ilyen büntetőügyekkel a hatóságoknak, ügyészségeknek, bíráknak kell foglalkoznia, hangsúlyozta a bizottsági alelnök.

Az új testülettel többek között az ajándékok, ingyenes szállás és utazás elfogadását szabályoznák egységesen. Az EP és az Európai Bizottság magas rangú tagjaival már eddig is csak akkor találkozhattak külsősök, ha regisztráltak egy jegyzékbe, de most az épületekbe is közösen szabályoznák a belépést. Egységesítenék a vagyonnyilatkozatokat, a mellékállások szabályait és a „forgóajtó-jelenség” elleni intézkedéseket, azaz hogy az EU testületekből kilépve valaki ne tudja egyből a kapcsolatait és belsős információit kihasználva egy magáncégnél elhelyezkedve befolyásolni az uniós döntéseket.

Az új testület ugyanakkor nem fog egyedi ügyekkel foglalkozni, nyomozni vagy büntetéseket kiszabni. Az Európai Bizottság szerint ez más testületek, például az uniós ügyészség vagy a csalásellenes hivatal (OLAF) dolga, de utóbbi kedden panaszkodott, hogy a mostani szabályok alapján nem tud bemenni a parlamenti irodákba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!