Politico: Több uniós biztos, köztük Várhelyi Olivér is ingyenes szállást fogadott el EU-n kívüli kormányoktól

2023. május 10. – 21:25

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió hét vezetője ingyenesen felkínált szálláslehetőségeket fogadott el utazásaihoz egyes unión kívüli országok kormányától, állítja most megjelent cikkében a Politico. A portál először a Katargate-nek nevezett korrupciós botrány kapcsán kezdett kutatást, miután felmerült, hogy Katar tisztességtelen eszközöket is bevetett, hogy megszerezze a futball-világbajnokság rendezési jogát.

A mostani ügyben összesen hét vezető EU-s tisztségviselő neve merült fel, akik kilenc országtól fogadtak el szállást három év alatt. Köztük van Frans Timmermans, az Európai Bizottság jelenlegi alelnöke, Josep Borrell, az Európai Parlament korábbi elnöke, illetve Várhelyi Olivér, a Bizottság szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztosa is.

A kutatás készítésekor a Politico megkereste az érintetteket és az EU intézményeit, de mindenhol azt a választ kapta, hogy a legutóbb 2018-ban frissített magatartási kódex szabályai szerint jártak el, amikor az egyebek mellett katari, marokkói, izraeli és jordániai felajánlásokról döntöttek.

Ugyanakkor mint Nick Aiossa, a Transparency International európai uniós politikai és érdekképviseleti osztályának vezetője fogalmaz, nem hiszi, hogy a biztosoknak vagy tisztviselőknek bármilyen utazást vagy jutalmat el kellene fogadniuk. Azt is megjegyezte, hogy ha tényleg nem ütközik semmilyen szabályba a dolog, akkor a szabályozást át kellene alakítani.

A kutatás megállapítása szerint az ingyenes szállások elfogadásának gyakorlata a biztosok közel-keleti, észak-afrikai és ázsiai egyes részein tett munkaútjain volt a legelterjedtebb. Az ingyenes szállodai tartózkodásra vonatkozó kérdésre a Bizottság hét tagjának irodái megerősítették, hogy elfogadnak fizetős szállást külföldi kormányoktól, de a Politicónak adott nyilatkozataikban azzal érveltek, hogy mindez a bevett diplomáciai gyakorlat része, és összhangban van az irányelvekkel, hogy egy harmadik ország fedezze a hivatalos utak költségeit.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!