Volt alelnöke is beszáll Trump ellen a republikánus előválasztásba

2023. június 5. – 18:08

Volt alelnöke is beszáll Trump ellen a republikánus előválasztásba
Mike Pence beszédet mond az észak-karolinai Chapel Hill Egyetemen – Fotó: Allison Joyce / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Beszáll a republikánus elnökjelöltségért folyó harcba Donald Trump ellen korábbi alelnöke. Bár a hivatalos bejelentésre várhatóan szerdáig kell majd várni, Mike Pence már hétfőn leadta az induláshoz szükséges papírokat, írja a CNN.

Pence 2017 és 2021 között volt az Egyesült Államok alelnöke, előtte pedig négy évig Indiana állam kormányzója. A politikus várhatóan szerdán, a 64. születésnapján fogja hivatalosan is bejelenteni indulását a republikánus elnökjelöltségért egy iowai kampányeseményen. Aznap este egy, a CNN által moderált és közvetített fórumot is tart majd.

Pence az elmúlt hónapokban többször is felszólalt Trump ellen, akinek hívei a Capitolium 2021. január 6-i ostrománál fel akarták akasztani a korábbi alelnököt, amiért jóvá akarta hagyni Joe Biden választási győzelmét.

A politikus április végén több mint hét órán keresztül tanúskodott Washingtonban Trumpnak a választás elcsalására tett kísérleteivel és a Capitolium ostromával kapcsolatban, igaz, elsőre próbált kibújni az idézés alól. Ezekben az ügyekben az amerikai igazságügyi minisztérium indított nyomozást a korábbi elnök ellen.

Pence abban bízik, hogy sikerül megszólítania a Republikánus Párt vallásos szavazóit azzal, hogy a mezőny legvallásosabb jelöltjeként pozicionálja magát, illetve radikális, vallási alapú abortuszellenességét hangoztatja. A politikus azért kampányol, hogy országos szinten tiltsák be az abortuszt az Egyesült Államokban.

A volt alelnök ezenkívül intervencionalista külpolitikai nézeteivel tűnhet majd ki a jelöltek közül. Ő ugyanis Trumppal és Ron DeSantis floridai kormányzóval szemben amellett állt ki, hogy az USA továbbra is támogassa Ukrajnát az Oroszország elleni harcban, és ellenfeleivel ellentétben jó döntésnek tartja, hogy George W. Bush elnöksége alatt Afganisztánt és Irakot is megszállták az amerikaiak.

Mike Pence még alelnökként beszédet mond a Fehér Házban egy veteránoknak rendezett eseményen, oldalán Donald Trumppal – Fotó: Mandel Ngan / AFP
Mike Pence még alelnökként beszédet mond a Fehér Házban egy veteránoknak rendezett eseményen, oldalán Donald Trumppal – Fotó: Mandel Ngan / AFP

A kérdés, hogy egy poszt-Trump Republikánus Pártban vevő-e bárki egy olyan jelöltre, aki nem egy „demokrata háttérhatalom” ellen küzdő mártírként (Trump), vagy a „woke-vírus” ellen küzdő kultúrharcosként (DeSantis) próbálja definiálni magát, hanem „csak” egy régi vágású, reagani konzervatívként.

A válasz a kérdésre egyelőre nemleges. A FiveThirtyEight összesítése szerint a felmérésekben egyelőre 5-6 százalék körül áll Pence. Ez elegendő a harmadik helyre, de messze le van maradva Trump (54 százalék) és DeSantis (21 százalék) mögött.

Külön aggasztó lehet számára, hogy az elutasítottsága kifejezetten magas amiatt, hogy nem támogatta Trump összeesküvés-elméletét, miszerint a demokraták elcsalták a 2020-as választást, mely a republikánus szavazók kétharmada szerint igaz. A CNN május végi felmérése szerint a republikánus szavazók 45 százaléka jelentette ki, hogy semmi szín alatt nem fog rá szavazni az előválasztáson.

Pence kampánycsapata a nem éppen biztató támogatottsági adatok miatt egy „futottak még” jelöltek számára bevett stratégiát választott a republikánus elnökjelölt-aspiránsnak. Ahelyett hogy a következő fél évben keresztül-kasul bejárná Amerikát, a volt alelnök Iowára fog fókuszálni. Ebben az államban kezdődik ugyanis a republikánus előválasztás 2024 elején. Pence stratégái abban reménykednek, hogy egy esetleges iowai győzelem adhatja a legnagyobb lendületet a volt alelnök kampányának.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!