Volt alelnöke szerint Donald Trump veszélyeztette az amerikaiakat a Capitolium ostromának napján

2022. november 14. – 20:20

Másolás

Vágólapra másolva

Donald Trump 2021. január 6-án elhangzott, uszító szavai veszélyeztették az amerikaiakat és mindazokat, akik aznap a Capitoliumban voltak – ezt mondta Trump volt alelnöke, Mike Pence az ABC Newsnak adott interjújában.

„Az elnök szavai a gyűlésen veszélyeztettek engem, a családomat és mindenkit a Capitoliumban. (…) Úgy értem, az elnök szavai meggondolatlanok voltak. Egyértelmű volt, hogy úgy döntött, a probléma részévé válik” – mondta Pence.

Hozzátette, feldühödött, amikor aznap elolvasta Trump egyik tweetjét, amelyben a volt elnök azt állította, hogy Pence-nek „nem volt bátorsága megtenni azt, amit meg kellett volna tennie”. A volt elnök ezzel arra célzott, hogy szerinte Pence-nek meg kellett volna akadályoznia, hogy a kongresszus hitelesítse Joe Biden 2020-as választási győzelmét, ezzel hatalomban tartva Trumpot.

Napokkal korábban Trump és szövetségesei nyilvánosan sürgették Pence-t, hogy helyezze hatályon kívül a választási eredményeket, noha az alelnöknek erre jogilag nem volt joga.

„A lányomhoz fordultam, aki a közelben állt, és azt mondtam neki: nem a törvények megszegéséhez kell bátorság, hanem a betartásukhoz” – emlékezett vissza Pence, akit a titkosszolgálatok emberei az utolsó pillanatban evakuáltak a szenátus ülésterméből, így épphogy elkerülte a találkozást a Capitolium épületébe berontó, feldühödött Trump-hívőkkel.

2021. január 6-án az Egyesült Államokat megrázó, a világot pedig megdöbbentő szürreális jelenetek játszódtak le Washingtonban. A tömeg Trump nagygyűléséről a törvényhozás épülete elé vonult, ahol a volt elnök alaptalan vádjait ismételgették, miszerint a 2020-as választást elcsalták. Sokan azt is skandálták, hogy „akasszátok fel Mike Pence-t!”. A Capitolium elleni támadásban, vagy annak következtében összesen öt ember halt meg, a tömeg mintegy 140 rendőrtisztet bántalmazott – írja a Washington Post.

A Capitolium ostromához vezető eseményekről, a megdöbbentő jelenetekről és a történtek politikai utóéletéről ebben a cikkben olvashat részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!