Hangfelvételen, ahogy Trump beismeri, hogy titkosított dokumentumokat vitt el a Fehér Házból

2023. június 1. – 14:46

Másolás

Vágólapra másolva

Szövetségi ügyészek birtokába jutott egy olyan hangfelvétel 2021 nyaráról, amiben Donald Trump beismeri, hogy több titkosított Pentagon-dokumentumot is megtartott egy Irán elleni lehetséges támadásról – írja a CNN.

Több, a vizsgálatot közelről ismerő forrás is arról beszélt, hogy a felvételből kiderül, hogy Trump tisztában volt azzal, hogy titkosított iratokat visz haza.

A hangfelvételen a volt elnök elismeri, hogy azok tartalmáról nem beszélhet részletesen, mert titkosítottak.

A találkozót, amin a hangfelvétel készült, Trump New Jersey államban található golfklubjában tartották. Ekkor ott tartózkodott Trump volt kabinetfőnöke, Mark Meadows, valamint a volt elnök által alkalmazott emberek, köztük Margo Martin kommunikációs szakember. A jelenlévők nem rendelkeztek olyan biztonsági engedélyekkel, amelyek lehetővé tennék számukra a titkos információkhoz való hozzáférést. Meadows állítólag a kiszivárgott beszélgetésen épp nem vett részt.

Tavaly nyáron az FBI több mint 700 oldal titkosított dokumentumot talált Donald Trump egyik birtokán. Trumpék azzal védekeznek, hogy az elnöknek jogában áll feloldani a bizalmas és titkos dokumentumokat a titkosítás alól. További érvük, hogy Trump elnöksége alatt külön rendelkezett róla, hogy minden, a Fehér Házból otthonaiba és birtokaiba kivitt dokumentum automatikusan feloldódjon a titkosítás alól, ezért a Trump-tábor szerint nem lehet szó visszaélésről.

Az FBI tavaly nem csak Trumpnál talált olyan dokumentumokat, amiknek továbbra is a Fehér Házban lenne a helye: alelnökénél Mike Pencenél, és a jelenleg hivatalban lévő elnöknél, Joe Bidennél is találtak titkosított dokumentumokat alelnökségének idejéből.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!