Donald Trump volt alelnökének otthonában is titkosított iratokat találtak

2023. január 24. – 21:21

Másolás

Vágólapra másolva

Bizalmas iratokra bukkantak Mike Pence volt amerikai alelnök Indiana állambeli otthonában, a dokumentumokat átadták az Egyesült Államok Szövetségi Nyomozó Hivatalának (FBI) – írja az MTI.

A „néhány darab előkerült titkosított dokumentumot hanyagul bedobozolva, az előző kormányzati ciklus végén szállították a korábbi alelnök otthonába” – derült ki Mike Pence ügyvédje, Greg Jacob leveléből, melyet múlt hét szerdán a levéltárnak címzett.

Donald Trump egykori alelnökének ügyvédje azt írta, hogy Pence nem tudott róla, hogy bizalmas minősítésű iratok találhatók nála, ugyanakkor „tisztában van az érzékeny és bizalmas információk védelmének fontosságával”, ebből adódóan „készen áll rá, hogy teljes mértékben együttműködjön a levéltárral”.

A CNN szerint tucatnyi titkosított dokumentum volt Pence otthonában. Az FBI és az Igazságügyi Minisztérium nemzetbiztonsági osztálya vizsgálatot indított a dokumentumokról és arról, hogyan kerültek Pence indianai házába. Egyelőre nem világos, hogy a dokumentumok mire vonatkoznak, és hogy milyen minősítési szintjük van.

Jacob egy későbbi levelében tudatta a levéltárral, hogy az FBI lefoglalta és elvitte Pence otthonából a kérdéses iratokat. Az ügyvéd szerint Pence azután látott hozzá a birtokában lévő dokumentumok felülvizsgálatához, hogy nemrég kiderült: Donald Trump volt amerikai elnöknél és Joe Biden otthonában is bizalmas dokumentumokat találtak.

Trump tavaly nem volt hajlandó átadni az FBI-nak a floridai otthonában felfedezett dokumentumokat, a hatóság így bejelentés nélküli házkutatást tartott a floridai rezidenciáján. Az FBI ügynökei többtucatnyi irattal távoztak, ettől fogva pedig az igazságügyi minisztérium mérlegelési körébe tartozik, hogy bűnügyi eljárást indít-e Trump ellen.

A mindenkori amerikai elnöknek hivatali ideje lejártával kötelessége átadni a birtokában lévő dokumentumokat a levéltárnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!