Észak-Korea műholdindításra készül, Japán riadókészültségbe helyezte a rakétaelhárító rendszerét

2023. május 29. – 08:42

Másolás

Vágólapra másolva

Japán hétfőn riadókészültségbe helyezte ballisztikus rakétaelhárító rendszerét, hadserege pedig figyelmeztetett, hogy minden olyan észak-koreai rakatát meg fognak semmisíteni, ami megsérti a területüket. Mindezt azután jelentették be, hogy az észak-koreai rezsim közölte Tokióval, május 31. és június 11. között műholdat terveznek indítani – írja a Reuters hírügynökség.

Macuno Hirokazu japán kabinetfőtitkár azt mondta, hogy Észak-Korea bármilyen rakétaindítása, még ha műholdindításnak is nevezik, érinti a japán állampolgárok biztonságát.

Az atomfegyverekkel is rendelkező Észak-Korea azt állítja, hogy elkészült az első katonai kémműholdja, és Kim Dzsongun vezető jóvá is hagyta a kilövés végső előkészületeit. Elemzők szerint egy katonai műhold növelné Észak-Korea megfigyelési képességét, és javítaná a képességét, hogy háború esetén célpontokra csapást mérjen.

A japán védelmi minisztérium közleményben tudatta: „Pusztító intézkedéseket fogunk tenni a ballisztikus és egyéb rakéták ellen, amelyekről megerősítést nyert, hogy a területünkön landolnak”. A minisztérium azt is közölte, hogy az SM-3 vagy a Patriot PAC-3 rakétákat fogják bevetni az észak-koreai rakéták megsemmisítésére.

Kisida Fumio japán miniszterelnök újságíróknak azt mondta, hogy bármilyen észak-koreai rakétaindítás súlyosan megsértené az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát. „Nyomatékosan felszólítjuk Észak-Koreát, hogy tartózkodjon a kilövéstől” – közölte Kisida, hozzátéve, hogy az ügyben együttműködnek „az érintett országokkal, az Egyesült Államokkal és Dél-Koreával is”.

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője a Jonhap dél-koreai hírügynökségnek azt mondta, hogy minden olyan kilövés, amely ballisztikus rakétatechnológiát alkalmaz, az ENSZ Biztonsági Tanácsának több határozatát sérti. Dél-Korea Japánhoz csatlakozva szintén felszólította Észak-Koreát, hogy töröljék a tervezett műholdindítást.

Észak-Korea az elmúlt hónapokban számos rakéta- és fegyvertesztet hajtott végre, többek között egy új interkontinentális ballisztikus rakétát is teszteltek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!