Végső fázisába ért az észak-koreai kémműholdprogram

2022. december 19. – 05:06

Másolás

Vágólapra másolva

Észak-Korea kémműhold kifejlesztésével kapcsolatos fontos tesztet hajtott végre – jelentette be a kommunista állam hírügynöksége hétfőn. A KCNA tájékoztatása szerint a fejlesztés végső fázisát jelentő tesztet az északnyugati Tongcsang-ri városnál található Szohe rakétakísérleti telepen hajtották végre vasárnap.

A tesztben egy műholdutánzatot szállító hordozórakétát lőttek ki ferdén 500 kilométerre. A kísérlet célja az ország műholdas képalkotási, adattovábbítási, valamint földi irányítással kapcsolatos képességeinek vizsgálata volt.

A katonai felderítő műhold fejlesztését jövő áprilisig tervezi lezárni a phenjani vezetés.

A dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottságának közleménye szerint vasárnap két közepes hatótávolságú, meredek szögben indított ballisztikus rakétát észleltek, amelyek 500 kilométer megtétele után a Japán-tengerbe csapódtak.

A KCNA pénteken közölte, hogy sikeres kísérletet hajtottak végre egy nagy tolóerejű, szilárd tüzelőanyaggal működő hajtóművel szintén a Szohe rakétakísérleti telepen. Az eseményen Kim Dzsongun észak-koreai vezető is részt vett.

Phenjan idén példátlan katonai kísérletsorozatot hajtott végre, beleértve az eddigi legfejlettebb interkontinentális ballisztikus rakétája felbocsátását.

Szöul és Washington hónapok óta arra figyelmeztet, hogy Észak-Korea újabb nukleáris kísérletet tervez végrehajtani. A kelet-ázsiai ország történetében ez lenne a hetedik. (MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!