Vezető ukrán tisztviselő: Ukrajna holnap vagy holnapután is elindíthatja az ellentámadást

2023. május 27. – 08:26

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajna kész elindítani „holnap, holnapután, vagy akár egy héten belül” a hónapok óta tervezett ellentámadását az oroszok által megszállt területekért – erről az ukrán Biztonsági és Védelmi Tanács titkára, Olekszij Danilov beszélt a BBC-nek.

Konkrét dátumot erre nem akart mondani, hiszen ahogyan korábban Hanna Maliar védelmi miniszter-helyettes fogalmazott, ezzel nem akarják előzetesen kisegíteni az oroszokat. Rácz András Oroszország-szakértő a Telexnek adott helyzetértékelésében arról beszélt, hogy június elején várható leghamarabb ukrán részről az ellentámadás, de valószínűleg ennek sem lesz egy konkrét startpontja.

Danilov szerint akkor fognak támadni, amikor a parancsnokok úgy látják, hogy „a háború adott pontján elérhetik a legjobb eredményt”. Szerinte az ukrán kormánynak „nincs joga hibázni” az ellentámadással kapcsolatban, mert „ez egy Isten adta történelmi lehetőség, amit nem veszíthetünk el”, hogy „valóban független, nagy európai ország” lehessenek. Az interjú egyébként egyszer félbe is szakadt, amikor Zelenszkij elnök kereste telefonon az ellentámadással kapcsolatban.

Danilov megerősítette, hogy a Wagner-csoport zsoldosai elkezdtek kivonulni a napokban az oroszok által szinte teljesen elfoglalt Bahmutból – csapataik pedig három másik helyen vannak most jelen, hogy tovább harcoljanak az ukránokkal. Elismerte, hogy már csak kevés terület van ukrán kézen Bahmut környékén, de szerinte érdemes volt az erőiknek ilyen hosszan kitartania a kelet-ukrajnai városban:

„Ez a mi földünk, a mi területünk, és meg kell védenünk. Ha minden települést elkezdünk elhagyni, akkor Putyin kívánságának megfelelően eljutnánk a nyugati határig.”

Az orosz atomfegyverek Belaruszba telepítését Danilov úgy kommentálta: „Ez számunkra nem igazán hír.”

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!