Wagner-vezér: Megkezdjük csapataink kivonását Bahmutból

2023. május 25. – 11:52

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország Wagner zsoldos csoportjának vezetője, Jevgenyij Prigozsin május 25-én bejelentette, hogy megkezdi csapatainak kivonását Bahmutból – olvasható a RadioFreeEurope/RadioLiberty oldalán. A Telegramon közzétett videóban Prigozsin azt mondta, hogy csapatai június 1-jéig átadják Bahmutot a reguláris orosz fegyveres erőknek. Prigozsin hozzátette, hogy „ha a hadsereg nehézségekbe ütközik”, néhány Wagner-harcos maradhat Bahmutban. Az orosz védelmi minisztérium még nem kommentálta Prigozsin nyilatkozatát.

A Wagner-csoport az ukrajnai invázió kezdete óta a konfliktus egyik legfontosabb tényezője, a zsoldossereg hónapok óta Bahmut ostromában játszik kulcsszerepet. A korábban Putyin eddig legszorosabb szövetségesének számító orosz oligarcha az elhúzódó harcok miatt egyre élesebb kritikákat fogalmaz meg az orosz hadsereggel kapcsolatban. Egy orosz bloggernek adott interjúban Prigozsin azt is elismerte, hogy Oroszország nem sok sikert ért el az Ukrajna „demilitarizálására” irányuló törekvéseiben.

Prigozsin a múltban többször is bírálta az orosz katonai vezetést, többek között a hónap elején, amikor az orosz védelmi vezetőket hibáztatta a Wagner „több tízezer” áldozatáért, mert nem kaptak elégséges mennyiségű lőszer-utánpótlást. A katonai vezető akkor nyilvánosan azzal fenyegetőzött: kivonja zsoldosait a Bahmut környéki területről, ahol az orosz offenzíva élén állnak, ha nem kapják meg a szükséges lőszereket. Nem sokkal később azzal is megvádolta az orosz hadsereg felsővezetőit, hogy stratégiai hibákat követtek el Bahmutnál, és ezzel sebezhetővé tették a magánhadseregét.

A Jevgenyij Prigozsinről szóló portrénk itt olvasható.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!