Koszovói szerbek csaptak össze a rendőrökkel, készültségbe helyezték a szerb hadsereget

2023. május 26. – 16:30

Koszovói szerbek csaptak össze a rendőrökkel, készültségbe helyezték a szerb hadsereget
Koszovói rendőr Zvečanban a helyi szerbekkel történt összetűzés után – Fotó: Valdrin Xhemaj / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Zavargások törtek ki pénteken több észak-koszovói településen is, miután csütörtökön több szerbek lakta településen is albán nemzetiségű polgármestert iktattak be a hivatalba. A polgármestereket még egy április 23-án szavazták meg egy előrehozott választáson – amit viszont bojkottált a szerb közösség, írja az AP.

A szavazást eleve azért kellett megtartani a négy koszovói szerb településen, mert a posztjukról lemondott szerb nemzetiségű polgármesterek elfogadhatatlannak tartották a koszovói állam nemzetiségi politikáját. A szerbek régóta autonómiát követelnek maguknak Észak-Koszovóban, az utóbbi években pedig ismét felforrt az ellentét többek között emiatt is Szerbia és Koszovó között.

Az AP jelentése szerint pénteken helyi szerbek kisebb csoportja megpróbálta eltorlaszolni az önkormányzati épületek bejáratát, hogy megakadályozzák a beiktatott albán polgármesterek belépését. A Nova szerb hírportál szerint Leposavićon a lakosság teherautóból kiborított törmelékkel is lezárta az úttest egy részét.

A koszovói település közbeavatkozott a településeken, Zubin Potokon megjelentek például a rendőrség páncélosai is. A település központjában felfegyverzett koszovói rendőrök néznek farkasszemet a többségi szerb lakossággal, de riasztották az EULEX uniós rendőri misszió és a KFOR NATO-misszió közeli csapatait is.

Zvečanban 10 sérültről számolt be az észak-mitrovicai kórház igazgatóhelyettese, Danica Radomirović. A sérülteket főleg könnygáz és más bevetett eszközök, valamint a rendőrök ütései miatt szállították kórházba – miután összecsaptak a zvečani községházában. Több helyen is felgyújtottak autókat, a helyi szerbek pedig az érintett négy településen bekapcsolták a riasztószirénákat is, hogy gyűlésre hívják a lakosságot.

A koszovói rendőrség elismerte, hogy fokozottan vannak jelen a négy koszovói szerb településen, hogy „a beiktatott polgármesterek gyakorolhassák a jogaikat”. Szerbia köztársasági elnöke, Aleksandar Vučić szerint viszont a rendőrök erőszakosan léptek fel a koszovói szerbekkel szemben, ezért beavatkozásra kérte a NATO-misszió csapatait. Emellett bejelentette, hogy a legmagasabb harci készültségbe helyezte a szerbiai hadsereget, és

elrendelte, hogy egyes egységei induljanak el a szerb–koszovói határ felé, hogy szükség esetén közbe tudjanak lépni.

Vučić egyébként péntek estére nagygyűlést hívott össze Belgrádba, hogy a hetek óta tartó ellenzéki gyűlésekkel szemben megmutassa, hogy a kormánypárt támogatói vannak többen. Szerbiában hetek óta feszült a hangulat a május eleji iskolai lövöldözés óta – az esetről és következményeiről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!