Az USA nem fogja megakadályozni, hogy szövetségesei F-16-os vadászgépeket küldjenek Ukrajnába

2023. május 19. – 15:00

Másolás

Vágólapra másolva

A Biden-kormányzat az elmúlt hetekben jelezte az európai szövetségeseinek, hogy az Egyesült Államok engedélyezné, hogy az F-16-os vadászgépeket küldjenek Ukrajnának. A Fehér Ház eddig többször is leszögezte: az Egyesült Államok nem küld vadászgépeket Ukrajnának.

Amerikai kormányzati tisztviselőkhöz eddig állítólag nem érkezett olyan kérelem, amiben ilyen exportok jóváhagyását kérelmezték volna. Európában néhány ország már eleve rendelkezik ilyen F-16-osokkal, köztük Hollandia is, akik már jelezték is: hajlandóak lennének néhány F-16-ost Ukrajnába exportálni. Az átadás előtt viszont az USA jóváhagyása is kell, mivel a gépek érzékeny amerikai technológiákat is tartalmaznak.

A pakisztáni légierő F-16-os vadászbombázói kötelékben repülnek a pakisztáni Bahawalpurban – Fotó: W. Khan / MTI / EPA
A pakisztáni légierő F-16-os vadászbombázói kötelékben repülnek a pakisztáni Bahawalpurban – Fotó: W. Khan / MTI / EPA

John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács stratégiai kommunikációért felelős koordinátora arról beszélt, hogy az F-16-osok nem szerepelnek a G7-ek napirendjén, de vélhetően szóba kerül majd a téma. Különösen, hogy az amerikai kongresszusban több csoport is sürgeti a kormányt, hogy szállítsanak vadászgépeket az ukránoknak.

Az elmúlt hónapokban vezető ukrán tisztviselők egyre hangosabban lobbiznak azért, hogy fejlett F-16-osokat kapjon Ukrajna. Azzal érvelnek, hogy az orosz rakéta- és dróntámadások elleni védekezéshez szükségük van ilyen gépekre is.

(CNN)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!