Wesley Clark: Bahmut lehet az orosz vereség szimbóluma

2023. május 18. – 11:41

Másolás

Vágólapra másolva

Felesleges, rengeteg embert felemésztő és ukrán ellentámadásra ad lehetőséget – így összegezte az oroszok 10 hónapja erőltetett bahmuti ostromát Wesley Clark. A NATO európai haderőinek egykori főparancsnoka szerint elhibázott stratégiailag is elhibázott volt az orosz irány Bahmutnál, ahol hamarosan ukrán ellentámadás bontakozhat ki – derült ki a CNN-nek adott interjújából.

A 78 éves Clark – aki 2003-ban a Demokrata Párt előválasztásán is indult, ám egy állam megnyerése után visszalépett a George W. Bushsal szemben végül alulmaradt John Kerry javára – bizonyos abban, hogy az orosz erők nem tettek előnyre szert Bahmutban sem taktikailag, sem stratégiailag.

A katonák azt az utasítást kapták, hogy vegyék be Bahmutot, kerül, amibe kerül, most pedig azzal kell szembenézniük, hogy az ukrán erők bekeríthetik őket – vont mérleget a nyugalmazott tábornok. „Ez szimbolikus veresége lehet az orosz hadseregnek, és ezután akár egy meglepetésszerű ellentámadás sem lehetetlen Bahmuton át az orosz állások középpontja felé.” Az ukrán ellentámadásról elmondta, hogy ideális esetben elindulhat a Krím irányában is, de több irány sem elképzelhetetlen, így a keleti Bahmut felől induló sem, és felmerülhet egy átkelés is a Dnyeper folyón, amely mögé Herszon városát feladva tavaly novemberben húzódtak vissza az oroszok, onnan lőve továbbra is a korábban kilenc hónapon át megszállás alatt tartott, egykor háromszázezres város. (A Telex Herszonban az orosz erők elvonulása utáni napokban, majd öt hónappal később is járt.)

A beszélgetésben az Ukrajnának adott amerikai Patriot rakétavédelmi rendszerről is szó volt, amely Clark szerint az orosz reményekkel ellentétben nagyon is hatékonyan fogja el a hiperszonikus rakétákat. Úgy vélte, a kérdés csak az, mennyi Patriotot ad Ukrajnának az Egyesült Államok.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!