A 200 ezret is túlléphette az orosz hadsereg embervesztesége

2023. május 18. – 11:07

Másolás

Vágólapra másolva

Az utóbbi 24 órában átléphette a 200 ezer fős emberveszteséget az Ukrajnára támadt orosz haderő – derült ki az Unian adataiból. A számok csak becslések, a halottak és a súlyos sérültek összesített létszámára vonatkozik.

Pontos adatok sem az orosz, sem az ukrán veszteségről nincsenek, de az nem kétséges, hogy az orosz haderő vesztesége sokszorosa annak, mint amennyivel a tavaly február 24-én megindított, villámháborús fegyveres akcióval Oroszország számolt.

Az ukrajnai invázióban életüket vesztett orosz katonák sírja a tulai Jefremov temetőjében – Fotó: Natalia Kolesnikova / AFP
Az ukrajnai invázióban életüket vesztett orosz katonák sírja a tulai Jefremov temetőjében – Fotó: Natalia Kolesnikova / AFP

Az adatokat egy törvénymódosítással korábban már titkosította a Kreml. A törvény szerint ugyanis a békeidőben elszenvedett veszteség sem nyilvános adat – márpedig Oroszország hivatalosan nem háborút visz, hanem különleges katonai műveletet folytat Ukrajnában.

Igaz, Vlagyimir Putyin a május 9-i beszédében egy ponton háborúról szólt. Hogy a veszteség nagyobb, mint amennyi könnyedén kezelhető lenne, az látszik abból is, hogy az orosz háborús propagandagépezetben is okoz néha zavart, olykor a hadi helyzetet sem látják kötelezően jónak, ahogyan azt a Kreml elvárná.

Legutóbb az orosz állami RT csatorna vezetője, Margarita Szimonjan igyekezett elbagatellizálni a veszteséget, egyrészt azzal, hogy az ember mindenütt meghalhat, akár a stúdióban a lámpák alatt, másrészt a koronavírus tavalyelőtt sokkal több embert vitt el, mint az Ukrajnában folyó harcok.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!