Zelenszkij mérgében azt mondta, hogy fel kellene robbantani a Barátság kőolajvezetéket

2023. május 14. – 13:42

Másolás

Vágólapra másolva

Bár Ukrajna továbbra is élvezi a nyugati országok és az Egyesült Államok politikai, illetve katonai támogatását, a néhány hete a Discordon, a 21 éves nemzeti gárdista, Jack Teixeira által kiszivárogtatott szigorúan titkos NATO-dokumentumok egy része szerint Zelenszkij elnök a vezérkarral folytatott titkos megbeszélésen egy sor olyan intézkedést vetett fel az év elején, amelyeket támogatói elleneznek, írja a birtokába jutott dokumentumok alapján a Washington Post.

A napvilágra került iratok szerint az ukrán elnök egy január végén folytatott megbeszélésen javasolta legszorosabb bizalmasainak, hogy Ukrajna úgy vívjon ki erős tárgyalási pozíciót Oroszországgal szemben, hogy orosz határtelepüléseket is megtámad, és ezek egy részét elfoglalja csapataival.

A lehallgatásból és egyéb hírszerzési forrásból származó, a Pentagon vezető tisztviselői által nem cáfolt hitelességű jelentésekben arról is írnak, hogy Zelenszkij február közepén egy Julija Szvrydenko miniszterelnök-helyettessel folytatott egyeztetésen azt mondta, hogy fel kéne robbantani a Magyarországra tartó Barátság kőolajvezetéket, és ezzel megsemmisíteni Orbán Viktor érdekeltségébe tartozó, orosz olajra épülő magyar ipar egy részét. Ezzel kapcsolatban titkosszolgálati tisztviselők elismerik, hogy Zelenszkij haragot érez Magyarországgal szemben, ezért értelmetlen, túlzó dühöngés lehetett ez a legszűkebb vezetéssel tartott megbeszélésén.

Mint a Washington Post cikkében írják, az ukrán elnök február végén Valerij Zaluzsnij tábornokkal folytatott privát megbeszélésen aggodalmának adott hangot, amiért Ukrajnának nincsenek nagy hatótávolságú rakétái, amelyekkel elérhetné az orosz-ukrán határ oroszországi oldalán várakozó egységeket. Ezután állítólag azt javasolta, hogy Ukrajna drónokkal támadja meg a nyugat-oroszországi régióban, Rosztovban található katonai létesítményeket.

Bár a Washington Postnak adott interjúban az ukrán elnök elutasította az amerikai hírszerzés fentebb részletezett állításait, de leszögezte, fenntartja a jogot, hogy országa védelmében nem szokványos taktikai megoldásokat is alkalmazzon. A mostani értesülésekről szóló cikkben a lap kiemeli, hogy Ukrajna nyugati szövetségesei töretlenül kitartanak a megtámadott ország katonai támogatása mellett.

Bár Biden elnök a korábbiakban többször hárította Kijev azon kérését, hogy a már sikerrel alkalmazott HIMARS-rakéta-sorozatvető rendszerrel használható, 300 kilométer hatótávolságú ATACMS rakétákkal lássa el az ukrán hadsereget, Nagy-Britannia éppen a napokban jelentette be, hogy 250 kilométer hatótávolságú, lopakodó képességgel felszerelt Storm Shadow robotrepülőgépeket küldött Ukrajnának. Vélhetően ezeket elsőként a frontvonaltól száz kilométerre található, ezért eddig más eszközzel nem elérhető Luhanszkban lévő ipari létesítmények és raktárak ellen vethették be.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!