Lavrov szerint a háborújuk összhangban áll az ENSZ Alapokmányával, mert Kijev megtámadta őket

2023. május 12. – 14:53

Másolás

Vágólapra másolva

Védeni próbálja a védhetetlent Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, ezúttal a szentpétervári Nemzetközi Jogi Fórumon, ahol azt mondta: az Ukrajna ellen folytatott háború összhangban áll az ENSZ Alapokmányával – írja az MTI.

„A különleges hadművelet az ENSZ Alapokmányának 51. cikke alapján zajlik, amely az egyéni és kollektív önvédelem jogáról rendelkezik, amiről az ENSZ Biztonsági Tanácsát időben értesítették” – mondta Lavrov, hozzátéve, hogy szerinte „Ukrajna támadásával szemben” vetették be magukat. Ezzel a történelemhamisító érveléssel operált egyébként Vlagyimir Putyin is az Ukrajna elleni teljes körű offenzíva első évfordulóján.

Lavrov arról is beszélt, hogy szerinte a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elfogatóparancsa az orosz elnök ellen „botrányos”: „Ez valójában álbíróság, amely engedelmes eszközzé vált az angolszászok kezében, és amely politikailag elfogult, eredménytelen és szakmaiatlan” – mondta a külügyminiszter, hozzátéve, hogy mivel az ICC figyelmen kívül hagyja az állami tisztviselők mentelmi jogát, ezzel „megsérti a nemzetközi jogot”.

A külügyminiszter szerint az ENSZ Nemzetközi Bírósága is „kolosszális nyomás” alatt áll, írja az Anadolu török hírügynökség. „Az esetükben a neonáci kijevi rezsim és az amerikai uraik egy perverz logikán alapuló pert kezdeményeztek az Orosz Föderáció ellen a népirtás megelőzéséről szóló egyezmény alapján” – mondta Lavrov, hozzátéve, hogy ezt Oroszország „a bírósági eljárásokkal való leplezetlen visszaélésnek, nyílt nyomásgyakorlási kísérletnek és zsarolásnak” tekinti.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!