Arte: Komoly éket ver a nők közé a közelgő török választás

2023. május 12. – 05:12

Másolás

Vágólapra másolva

A nők mindig kiemelt helyet foglaltak el a hétvégi választás hajrájában kampányoló török államfő, Recep Tayyip Erdoğan politikai programjában.

Háziasszony, minimum három gyereket szült édesanyja, aki fátyolt visel és hithű muzulmán

– ez a török nőideál Erdoğan számára a patriarchális társadalom alapja.

A pénzromlás, a gazdasági nehézségek és az idei pusztító földrengés komolyan rontották Erdoğan újraválasztási esélyeit az elnökválasztáson, május elejére ugyanakkor sikerült ledolgoznia korábbi lemaradásából a hatpárti ellenzéki jelölttel, Kemal Kılıçdaroğluval szemben. Kılıçdaroğlu május elejére az Euronews összesítésében 47,6 százalékon szerepelt, míg Erdoğant 45 százalékra jósolták.

Hivatalosan május 4. után nem lehetne nyilvánosságra hozni felméréseket, azonban az ennek ellenére is közzétett közvélemény-kutatások ennél is több esélyt adtak Kılıçdaroğlunak. Erdoğan viszont öt nappal a választás előtt jelentette be, hogy 45 százalékos emelést kapnak a közalkalmazottak, ezzel próbálva növelni esélyeit.

Csütörtökön aztán újabb fordulat jött, az Euronewsos mérésben még 5 százalékon álló Muharrem İnce bejelentette visszalépését, amivel tovább nőtt az esélye, hogy 50 százalék feletti eredménnyel már az első fordulóban eldőljön a török elnökválasztás.

Az eseményekről a Telex a helyszínről tudósít, kollégáink Isztambulban és Ankarában is ott lesznek majd a szavazáskor és az azt megelőző napokban, jelentkezünk cikkekkel, fotós riportokkal és videókkal is.

A fenti videó az Arte és a Telex együttműködésének keretében jelent meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!