Visszalépett a török elnökjelölt, aki a mérleg nyelve lehetett volna

2023. május 11. – 13:55

Visszalépett a török elnökjelölt, aki a mérleg nyelve lehetett volna
Muharrem İnce egy sajtótájékoztatón május 9-én – Fotó: Ali Bilge / Anadolu Agency / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Kiszállt a török elnökválasztási versenyből Muharrem İnce, a Szülőföld Párt vezetője – jelentette be csütörtökön. Nemrég előkerült egy szexvideó, amiben állítólag ő látható, de tagadta, hogy valódi lenne. Beszédében megemlítette, hogy ez a vád volt az egyik oka annak, hogy visszalép.

İnce a török ellenzék egyik veterán tagja, aki 1983 óta több baloldali pártban politizált, 1992 és 2021 között a legnagyobb ellenzéki pártban, a Köztársasági Néppártban (CHP). 2002 óta volt az ellenzéki Köztársasági Néppárt parlamenti képviselője, több vezető tisztséget betöltött, és 2018-ban ő volt a CHP elnökjelöltje. Akkor 30 százalékot ért el, a vereség után fokozatosan elfordult volt pártjától, 2021-ben pedig kilépett, hogy idén új pártja élén induljon el az elnökválasztáson.

İnce szerint 2018-ban azért vesztett annyival Erdoğannal szemben, mert a CHP-n belüli frakciók szabotálták a kampányát, a mostani ellenzéki összefogás pedig képtelen lenne az ország vezetésére. A CHP támogatói szerint viszont İncét megvette Erdoğan, és indulása az ellenzék megosztását szolgálja. Néhány napja még azt nyilatkozta, hogy szerinte az ellenzéki összefogásnak kéne visszalépnie.

Visszalépő beszédében megemlítette, hogy több mint 40 éve politizál, és megjárta a helyi és nemzeti szinteket. Úgy látja, hogy az idei elnökválasztási kampányban olyan sárdobálás indult el, amit még soha nem látott. Szerinte a videó egy lejáratókampány része, és úgy látja, hogy a rendőrség, az ügyészség vagy az újságírók semmit nem tesznek, hogy felszínre hozzák az „igazságot”.

„Muharrem İnce néven éltem ebben az országban, egy kamionos, Şerif fiaként. Rajtam kívül senki más nem jelentette be a vagyonát. (…) Visszalépek a jelöltségtől. Egy harmadik lehetőséget ajánlottam Törökországnak. Próbáltam csatornát nyitni, de nem sikerült. Nincs mentség.”

– mondta.

İnce támogatottságát a közvélemény-kutatók 6 százalék köré mérték, ami a mostani felállásban éppen a mérleg nyelvét jelentette volna Erdoğan és Kılıçdaroğlu között. Így megnőtt az esélye, hogy már az első, vasárnapi fordulóban eldől a verseny a gyakorlatilag azonos támogatottságú jelöltek között.

Erdoğan öt nappal a választás előtt jelentette be, hogy 45 százalékos emelést kapnak a közalkalmazottak. A béremelésnek biztosan meglesz a helye a török közalkalmazotti háztartásokban: az Erdoğan befolyása alatt álló jegybank által követett unortodox kamatpolitika 2021 vége óta a török líra drasztikus leértékelődését okozza, tavaly 24 éves csúcsra, 85,5 százalékra emelkedett az infláció. A legfrissebb, 2023. áprilisi adat is több mint 43 százalék éves bázison.

A pénzromlás, a gazdasági nehézségek és az idei pusztító földrengés komolyan rontották Erdoğan újraválasztási esélyeit, a kampányhajrára ugyanakkor behozta korábbi lemaradását. A közalkalmazotti béremelés most tovább javíthatja a helyzetét, így mindenképpen izgalmas lesz a most vasárnap esedékes választás kimenetele. Az eseményekről a Telex a helyszínről tudósít, kollégáink Isztambulban és Ankarában is ott lesznek majd a szavazáskor és az azt megelőző napokban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!