Zelenszkij szerint több időre van szükségük a régóta várt ellentámadás megindításához

2023. május 11. – 10:23

Másolás

Vágólapra másolva

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy országának több időre van szüksége a régóta várt ellentámadás megindításához, mivel az ukrán hadseregnek még mindig szüksége van a megígért nyugati segítségre. „Azzal, amink van, előre tudunk nyomulni és sikeresek lehetünk, de sok embert elveszítenénk. Szerintem ez elfogadhatatlan. Tehát várnunk kell, még egy kis időre van szükségünk” – mondta az ukrán elnök a BBC-nek adott interjúban.

Zelenszkij azt mondta, a dandárok, amelyek közül néhányat a NATO-országok képeztek ki, „készen állnak”, de a hadseregnek még „néhány dologra” szüksége van, többek között páncélozott járművekre, amelyek „tételesen érkeznek”.

Hogy mikor és hol fog megtörténni az előrenyomulás, az egyelőre titok.

Az ukrán tisztviselők az elmúlt hetekben mind nyilvánosan, mind a négyszemközti megbeszéléseken igyekeztek csökkenteni az áttöréssel kapcsolatos várakozásokat. Egy névtelenséget kérő magas rangú kormányzati tisztviselő azt mondta, Ukrajna vezetői „megértették, hogy sikerre van szükségük”, de az ellentámadástól nem szabad „csodát várni” az immár lassan 15. hónapja tartó háborúban. Kijev számára minden olyan eredmény, amelyet Nyugaton csalódást keltőnek tekintenek, a katonai támogatás csökkenését és az Oroszországgal való tárgyalás kikényszerítését jelentheti.

„Mindenkinek lesz egy elképzelése, de nem kényszeríthetik Ukrajnát arra, hogy területeket adjon át. Miért kellene a világ bármely országának Putyinnak területeket adnia?” – tette fel a kérdést Zelenszkij.

(BBC)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!