Folytatódik a lakosság evakuálása Zaporizzsjából, az ukránok szerint a többség nem készségesen megy

2023. május 10. – 08:52

Másolás

Vágólapra másolva

Folytatódik a lakosság ideiglenes kitelepítése Zaporizzsja régió támadásokkal sújtott területeiről. Az evakuálást a megszállt területek orosz adminisztrációja rendelte el, az ukrán hatóságok szerint a lakosság nagy része nem szeretné elhagyni a területeket.

„Május 8-án az orosz megszállók megkezdték az óvodás és iskoláskorú gyermekek evakuálását szüleikkel együtt, valamint a tanárok és más közszférában dolgozók kitelepítését a Zaporizzsja régióban található Kamianka-Dnyiprovszka városából. Nem volt sok készséges résztvevő” – áll az ukrán fegyveres erők vezérkarának közleményben.

Az evakuálások múlt pénteken kezdődtek, miután megnövekedett a területen a rakétatámadások száma. Az ukránok korábban arra hívták fel a figyelmet, hogy az orosz evakuálás valójában deportálást jelent, a helyi lakosokat erővel helyezik át a megszállók. Az ok pedig az lehet, hogy Ukrajna ellentámadásra készül, és Zaporizzsja környéke nagy valószínűséggel ennek az offenzívának lesz a célterülete.

Jurij Malasko, Zaporizzsja ukrán kormányzója egy televíziós interjúban kedden azt mondta: úgy tudja, hogy néhány Moszkva által támogatott tisztviselő is elhagyja a megszállt városokat a várható ukrán ellentámadás előtt.

„Úgy tudjuk, hogy elsősorban Berdjanszkba visznek civileket, köztük gyerekeket. Aztán vagy a Krímbe, vagy a megszállt Donyeck régió felé mennek” – mondta Malasko.

Ivan Fedorov, a Zaporizzsja régióban található Melitopol polgármestere az ukrán televíziónak azt mondta, hogy nem „tömeges evakuálásról” van szó, csak „néhány száz embert evakuáltak a látszat kedvéért”.

Fedorov azt tanácsolta a veszélyeztetett területen élőknek, hogy készüljenek fel az ellentámadásra: vonuljanak biztonságos helyre, töltsék fel az elektromos eszközeiket, és halmozzanak fel elegendő élelmiszert és ivóvizet is.

(CNN)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!