Dúró Dóra az orosz állami televízióban: Ukrajnának a béke érdekében le kell mondania területekről

2023. május 10. – 16:14

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz állami hírcsatornának, az RT-nek (Russia Today) nyilatkozott Dúró Dóra, a Mi Hazánk országgyűlési képviselője. Dúró a műsorban arról beszélt, Ukrajnának a béke érdekében le kellene mondani az oroszajkú lakosok által lakott területekről.

Az adásban csak „Magyarország hangja”-ként hivatkozott Dúró azt mondta, csak abban az esetben hagynák jóvá Ukrajna NATO-csatlakozását, ha arra Moszkva is rábólintana. Hozzátette, a pártja már csak azért is ellene szavazna, mert Ukrajnában „folyamatosan megsértik a kisebbségi jogokat”, és amíg az ukrán kormány elnyomás alatt tartja a kárpátaljai magyar kisebbséget, „semmilyen nemzetközi szervhez nem támogatják a csatlakozását”.

Dúró hangsúlyozta, hogy a pártja szerint Ukrajna csatlakozása csak a konfliktus eszkalálódásához vezetne, és bár szerinte is a béke elérése az elsődleges cél, Ukrajna irreális elvárásokat fogalmaz meg.

„Nem értjük, hogy miért kellene kockára tennünk Magyarország és Európa biztonságát a világ egyik legkorruptabb és legdiszfunkcionálisabb országáért” – szögezte le.

„Oroszország egy hatalmas birodalom az Európai Unió és a NATO szomszédjában, és a háború után is az lesz” – fogalmazott a képviselő, aki szerint ennek tudatában kell a békéért tenni.

Dúró azt is kifejtette, Ukrajnát nem lehet önálló résztvevőként értékelni ebben a konfliktusban, mert csak a nyugati fegyverszállítmányoknak köszönheti, hogy nem szenvedett még „totális vereséget”, az ukrajnai konfliktus pedig gyakorlatilag az Egyesült Államok és Oroszország proxy háborúja.

Magyarország a konfliktus mielőbbi lezárása mellett foglal állást, és ha ennek az az ára, hogy Ukrajna feladja azokat a területeit, ahol olyan orosz anyanyelvű lakosok élnek, akik Oroszországhoz akarnak tartozni, akkor ezt meg kell tennie – magyarázta Dúró.

A képviselő ezután Tucker Carslon amerikai műsorvezetőt és véleményvezért idézve azt mondta: Zelenszkij nem érdekelt a demokráciában és szabadságban, ezért nincs remény a konfliktus rendezésére.

Dúró szerint „Oroszország provokálása helyett” a nyugati hatalmaknak arra kellene fordítaniuk az energiáikat, hogy szembenálló feleket ismét a tárgyalóasztalhoz ültessék.

A tízperces interjú végén Dúró azt is elmondta, sajnálatosnak tartja, hogy az európai érdekek alávetődnek az amerikai érdekeknek, és hogy Európa épp most veszti el az egyik legfontosabb exportpiacát, és az egyik legmegbízhatóbb olcsó energia-beszállítóját, Oroszországot. Dúró szerint ez nem lehet európai érdek, ezért egy „stratégiai újragondolásra” lenne szükség.

Zárszóként még egyszer hangsúlyozta: az elsődleges cél a béke elérése.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!