Letartóztatták a rekordhazudozó amerikai képviselőt

2023. május 10. – 18:38

Másolás

Vágólapra másolva

Feladta magát egy Long Island-i szövetségi bíróságon George Santos amerikai republikánus képviselő, akit összesen tizenhárom vádpont miatt tartóztattak le. Egyebek mellett hétrendbeli elektronikus csalással, háromrendbeli pénzmosással, közpénzlopással és kétrendbeli hamis nyilatkozattétellel vádolják, írja a szerdai tárgyalást megelőző cikkében az Axios.

A vádirat szerint Santos amellett, hogy egy kamucég közbeiktatásával húzta le az őt a képviselői kampányában támogató embereket, 2020 júniusában, a koronavírus-járvány korai szakaszában segélyért folyamodott New Yorkban, miközben egy floridai székhelyű befektetési cégnél dolgozott, ahol körülbelül 120 000 dollárt keresett évente. Emellett a kampányai során a gyanú szerint a kongresszust és a szavazókat is félretájékoztatta a pénzügyeiről.

Személyével kapcsolatban nem a lassan kirajzolódó végkifejlet igazán meglepő, hanem hogy miként juthatott ilyen messzire a harmincöt éves férfi, akiről a közelmúltban kiderült, hogy múltjával, eddigi pályájával és életvitelével kapcsolatban szinte mindenben hazudott a nyilvánosság előtt. Kitalált élettörténete olyan elemekre épült, amelyek a népszerűsége növelését, a támogatói pénzek maximalizálását, vagyis politikai karrierjét szolgálták.

Mint korábbi cikkünkben megírtuk, az 1988-ban született politikusnak nincs felsőfokú végzettsége, állításával ellentétben nem voltak menő Wall Street-i munkahelyei, így sem a Goldman Sachs, sem a Citi nem alkalmazta. Bár ezt állította, családi befektetésekkel sem rendelkezett, sőt, kétszer is kilakoltatták, és az egyik főbérlőjének később hosszú ideig tartozott némi lakbérrel. Szintén a közvélemény félrevezetését szolgálhatta, hogy Santos azt állította, nagyszülei ukrajnai holokauszttúlélők voltak, és hazudott zsidó származásáról is, hiszen felmenői katolikusok.

Mindezekhez képest már nem nagy meglepetés, hogy állatmentő alapítványa egyetlen adománygyűjtő rendezvényt tartott csupán, de az ott befolyt összeget sem továbbította a kedvezményezett menhelynek. George Santos melegnek vallotta magát, amíg tehette, titkolta 2019-ig tartó heteroszexuális házasságát, ahogy arról is hazudott, hogy anyja a World Trade Center tornyainak 2001-es összeomlásakor belélegzett por miatt halt meg, hiszen ott sem volt. Egy volt segédje egyébként azzal is megvádolta, hogy szexuálisan zaklatta őt, egy amish farmer pedig februárban azt állította, hogy a politikus hamis csekkel vett tőle kiskutyát.

Santos egy decemberi interjúban bocsánatot kért hazugságai miatt, de megtartotta képviselői székét, és ragaszkodott ahhoz, hogy kitöltse a mandátumát, így részt vesz a kongresszusi üléseken is. Ez még a republikánusok körében is egyre nagyobb elégedetlenséget váltott ki az elmúlt hónapokban, de szerdán a párt vezetése azt kommunikálta az üggyel kapcsolatban, hogy Santost is megilleti az ártatlanság vélelme. A New York Timesnak a politikus választókerületében élők arról beszéltek, hogy igazából már csak marhára unják az egész sztorit.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!