Brit hírszerzés: A moszkvai katonai parádé az orosz hadsereg gyenge pontjaira is rávilágított

2023. május 10. – 08:52

Másolás

Vágólapra másolva

A brit védelmi minisztérium szerdai hírszerzési jelentésében azt írja, a keddi győzelem napi katonai felvonulás bár látványos volt, kiemelte az orosz hadsereg gyenge pontjait is. Mint írják, a parádé „rávilágított az anyagi és stratégiai kommunikációs kihívásokra, amelyekkel a hadseregnek 15 hónappal az ukrajnai háború kitörése után szembe kell néznie”.

A hírszerzései jelentések szerint több mint 8000 fő vett részt a moszkvai felvonuláson, de a többségük segéd- és félkatonai erők tagjai, valamint a katonai kiképzőintézetek kadétjai voltak.

A reguláris erők bevethető alakulatai közül csak a katonai vasutasok (olyan katonák, akik a vasútvonalok építésében, karbantartásában vesznek részt) és a katonai rendőrség kontingensei voltak jelen.

A felvonuláson egyetlen harckocsiként egy T-34-es harckocsi vett részt, ami azért is meglepő, mert a veszteségei ellenére Oroszország sokkal több harckocsit is képes lett volna felvonultatni. A harckocsik hiányát talán az magyarázhatja, hogy a hatóságok el akarták kerülni a kritikát, miszerint a katonai parádét előrébb sorolják az ukrajnai hadműveletnél.

A Vörös téren Vlagyimir Putyin orosz elnök is beszédet mondott, amelyben a nyugati hatalmak által irányított puccsisták túszává lett Ukrajnáról szólt. A moszkvai ünnepségről és annak üzenetéről szóló részletes beszámolónkat itt olvashatja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!