Az ukrán hadsereg szerint az oroszok nem hagyják, hogy a zaporizzsjai atomerőmű dolgozói a családjaikkal együtt elhagyják a front melletti várost

2023. május 10. – 11:16

Másolás

Vágólapra másolva

Orosz katonák megakadályozzák, hogy a megszállt zaporizzsjai atomerőmű dolgozói családjaikkal együtt elhagyják a front menti várost – közölte szerdán az ukrán hadsereg.

Az ukrán hadsereg szerint míg a dolgozók családtagjait evakuálják, a dolgozóknak nem engedik, hogy a rokonaikkal tartsanak.

Az atomerőmű dolgozóinak többsége a Zaporizzsja melletti Enerhodarban lakik. A falu egyike annak a 18 településnek, amit az orosz adminisztráció az ukrán ellentámadástól tartva hétvégén ürített ki. Az evakuáltakat a déli Berdjanszk és Kijlivka városokban lévő üdülőközpontokba és szállodákba szállították, másokat pedig az oroszországi Rosztov régióba vittek – közölte az ukrán hadsereg.

Az evakuálások múlt pénteken kezdődtek, miután megnövekedett a területen a rakétatámadások száma. Az ukránok korábban arra hívták fel a figyelmet, hogy az orosz evakuálás valójában deportálást jelent, a helyi lakosokat erővel helyezik át a megszállók.

Mindeközben az ukrán állami energiavállalat, az Enerhoatom azt állítja, az orosz erők több mint 3000 dolgozó evakuálását tervezik a megszállt zaporizzsjai atomerőművet kiszolgáló városból, ami „katasztrofális munkaerőhiányt” eredményezhet. A vállalat azt állítja, tájékoztatást kapott Enerhodarból 3100 ember evakuálásának előkészületeiről, köztük 2700 dolgozóról.

A vállalat szerint ha tovább csökken a szakképzett munkaerő létszáma, végleg veszélybe kerül az atomerőmű működése.

A zaporizzsjai erőmű Európa legnagyobb atomerőműve. Az invázió kezdete óta orosz ellenőrzés alatt áll, de többnyire ukrán munkaerő üzemelteti. Az atomerőmű környékén folyamatosak a konfliktusok, az ENSZ nukleáris felügyelőbizottsága pedig rendszeresen ellenőrzi, hogy az atomerőmű biztonságosan tud-e működni. A szakemberek a hét elején arra figyelmezettek, hogy az erőmű körüli helyzet „egyre kiszámíthatatlanabb”.

(CNN, Reuters)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!