Kövér László még tovább mélyítette a magyar-mongol kulturális kapcsolatokat

2023. május 6. – 09:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kövér László parlamenti elnök nyitotta meg Ulánbátorban az első Ulánbátori Magyar Filmnapokat – írja az MTI.

Kövér hivatalos látogatáson van éppen Mongóliában, a héten találkozott Gombojav Zandanshatarral, Mongólia Nagy Hural elnökével is, akivel arról is beszéltek, hogy szélesíteni kell az együttműködést a két ország között

oktatás, egészségügy, kultúra, turizmus, környezetvédelem, földrajz, földművelés, állattenyésztés, és repüléstechnika területein.

Ha a kultúrát tekintjük, már bőven van kapcsolat Magyarország és Mongólia között, 2020-ban online, 2022-ben pedig már személyes egyeztetést is tartottak az ország politikai képviselői a filmkészítői együttműködésről, az utóbbin részt vett Káel Csaba filmbiztos is. Tavaly már tartottak magyar kulturális napokat is Ulánbátorban, a város egyik plázamozijában levetítették a Kincsem című filmet, az egyik téren pedig teqball-bemutatót is tartottak.

Kövér az idei Ulánbátori Magyar Filmnapok megnyitóján elmondta, hogy mindkét országnak nagyon fontos a film, Magyarország is filmeken keresztül mutathatja be történelmi kultúráját, megemlékezhet történelmi eseményeiről, hőseiről. Az Országgyűlés elnöke megemlítette a magyar-mongol-ausztrál-angol együttműködésben készülő „1242 – A nyugat kapujában” című, tatárjárásról szóló játékfilmet is, amiben több mongol szakember is dolgozott.

Ez az a film, amivel kapcsolatban sokáig úgy tűnt, hogy a többszörös szexuális erőszakkal vádolt Kevin Spacey lesz az egyik főszereplője, de végül lecserélték. A Nemzeti Filmintézet döntőbizottsága több mint 1,2 milliárd forintos támogatást szavazott meg ennek a filmnek

A magyar filmnapok megnyitóján az alkotók jelenlétében levetítették „A hunok utódai” című mongol dokumentumfilmet, amelyet – Magyarország mongóliai nagykövetségének támogatásával – Magyarországon, Ausztriában, Erdélyben, a Csángóföldön és Szlovákiában forgattak.

Magyarország mongóliai nagykövete Obrusánszky Borbála kutató, orientalista és történész, a finnugor nyelvrokonság kritikusa, illetve nem mellesleg Rogán Antal feleségének unokatestvére. Obrusánszkyt 2018-ban választották a nagyköveti pozícióra, miután elődjét a szokásos négy év munka helyett kettő után áthelyezték Nurszultánba. Rogán feleségének családi kapcsolatairól itt írtunk részletesen.

Kövér az idei látogatásán elment a Dzsingisz Kán Múzeumba is, az erről készült képeket itt lehet megnézni:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!