Elfogtak egy 18 éves fiatalt Boszniában, aki a belgrádihoz hasonló tömegmészárlással fenyegetőzött

2023. május 4. – 18:54

Másolás

Vágólapra másolva

Elfogta a boszniai rendőrség azt a 18 éves fiút, aki a közösségi médiában azzal fenyegetőzött csütörtökön, hogy az egy nappal korábbi belgrádi iskolai lövöldözéshez hasonlót fog elkövetni szülővárosában, a nyugat-boszniai Bihacon, írja az MTI.

A középiskolást a Klix.ba szarajevói hírportál jelentése szerint a közbiztonság veszélyeztetése és terrorizmus gyanújával fogták el, miután a közösségi médiában azt írta, számára a kilenc embert meggyilkoló, további hetet pedig megsebesítő belgrádi hetedikes diák „a legnagyobb király”, és hasonló lépésre készül már ő is régóta a közgazdasági szakközépiskolában, ahová jár.

A boszniai rendőrség jelezte, hogy nem ismeretlen számukra a fiatalember, többször is fenyegetőzött már, tavaly is volt egy ilyen ügye, de akkor még fiatalkorú volt, ezért végül nem emeltek vádat ellene.

Szerbiát és a környező országokat is megrázta a szerdai iskolai lövöldözés híre. A belgrádi fiatal lelőtte nyolc diáktársát és az iskolaőrt, és további hat diákot és egy tanárt megsebesített. Egy 14 éves fiú, a szerb Virtuózok egyik versenyzője is a halálos áldozatok között van.

A szerb kormány péntektől háromnapos nemzeti gyászt hirdetett, több iskolában a héten már nincs tanítás, a gyerekekkel inkább az ilyen esetek elkerülési lehetőségeiről beszélgetnek a tanárok.

A szerb főváros egyik legjobb iskolájában történt a szerda délelőtti tragédia. A Szegeder újságírói a helyszínen találkoztak olyan szülővel, akinek a lánya öt barátját veszítette el, a Telexen is megjelent riportjukat itt olvashatják el.

A lövöldöző diák nem vonható büntetőjogi felelősségre, mert csak július végén tölti be a 14. életévét, tájékoztatott a belgrádi főügyészség. A fiú apját őrizetbe vették, az ügyészség a közbiztonság súlyos veszélyeztetésével gyanúsítja. Aleksandar Vučić szerb államfő a szerdai rendkívüli sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy Szerbiában is 14-ről 12 évre kellene csökkenteni a büntethetőség korhatárát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!