Elfogták a texasi férfit, aki lemészárolta a szomszédait, miután rászóltak, hogy ne lövöldözzön a kertjében

2023. május 3. – 06:43

Másolás

Vágólapra másolva

Kedd este elfogták azt a férfit, aki péntek éjjel a Texas állambeli Clevelandben öt szomszédjával, köztük egy 9 éves gyerekkel végzett – írja a CNN.

A feltételezett elkövetőt, a 38 éves Francisco Oropesát csak néhány kilométerre Clevelandtől találták meg egy házban, ahol a gardróbban, a szennyes alatt próbált meg elbújni a rendőrök elől. Letartóztatták, jelenleg őrizetben van, az óvadékot 5 millió dollárban állapították meg.

A férfit a rendőrség és az FBI is nagy erőkkel kereste, végül az FBI kapott névtelen bejelentést arról, hogy hol tartózkodhat. A tipp beérkezése után alig több mint egy órával már el is fogták. A hatóságok azt is vizsgálják, hogy a szökésben segítette-e valaki.

Ahogy arról a Telexen is beszámoltunk, Oropesa azután végezte ki a szomszédjában lakó család tagjait, hogy azok megkérték, késő este már ne lövöldözzön a gépfegyverével az udvarában, mert nem tud aludni a kisbabájuk.

Oropesa illegálisan lépte át az Egyesült Államok határát, és bár 2009 óta négyszer is megpróbálták visszatoloncolni (legutóbb 2016-ban), minden alkalommal sikerült visszajutnia a határon. Azt egyelőre nem tudni, hogy a legutóbbi kiutasítása után mikor tért vissza az Egyesült Államokba.

Oropesa szomszédai hondurasi bevándorlók, tízen laktak a házban, közülük öttel végzett a férfi péntek este. A 25 éves Sonia Argentina Guzmannal és kilencéves fiával, Daniellel, a 21 éves Diana Velázquez Alvaradóval, a 31 éves Julisa Molina Riverával és a 18 éves José Jonathan Cásarezzel.

A család otthona, ahol a gyilkosságok történtek – Fotó: Go Nakamura / Getty Images / AFP
A család otthona, ahol a gyilkosságok történtek – Fotó: Go Nakamura / Getty Images / AFP

Sonia férje és Daniel édesapja, Wilson Garcia elmondása szerint péntek este többször is megkérték a szomszédot, hogy fejezze be a lövöldözést, vagy menjen messzebb a házuktól, mert a gyerekek nem tudnak aludni. A rendőrséget ötször is értesítették a csendháborításról.

Garcia szerint azért hívták többször is a rendőrséget, mert Oropesa egyre fenyegetőbben lépett fel, de csak azt a tájékoztatást kapták, hogy a járőrök úton vannak.

Garcia a feleségével a házuk előtt állt, amikor látta, hogy Oropesa egy fegyverrel a kezében kijön az otthonából, és elindul feléjük. „Mondtam a feleségemnek, hogy menjünk be a házba, de ő azt mondta, csak én menjek, ő inkább kint marad, és megpróbál beszéni vele, őt úgy sem fogja lelőni, mert nő.” Sonia volt az első áldozat.

Oropesa ezután bement a házba, ahol Sonia kisfiával és három felnőttel is végzett. Garcia visszaemlékezése szerint az egyik későbbi áldozat látta, ahogy a felesége a földre esik, és azonnal hozzá fordult: „Ki kell ugranod az ablakon, mert a gyerekeid most veszítették el az édesanyjukat, és szükségük van egy apára.” A nő segített Garciának kimászni az ablakon, mielőtt Oropesa őt is lelőtte.

A két másik áldozat Garcia két és fél éves és egy hónapos kisgyerekét védve halt meg. Ők ruhákkal takarták le a gyerekeket, mielőtt meghaltak, hogy Oropesa ne vegye észre őket.

A helyszínre érkező rendőrök beszámolói szerint a férfi közelről lőtte nyakon az áldozatait. „Mintha egy kivégzés lett volna” – mondták.

A hatóságok szerint egyébként mindent megtettek, hogy időben kiérkezzenek, de egy viszonylag nagy területre csak kevés járőr jut, a család otthona ráadásul negyedórányira van a várostól.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!