Szudán lakosságának egyharmada eddig is éhezett, az ENSZ szerint a polgárháború régiós válsághoz vezethet

2023. április 30. – 14:56

Szudán lakosságának egyharmada eddig is éhezett, az ENSZ szerint a polgárháború régiós válsághoz vezethet
Szudáni menekültek a csádi határon április 29-én – Fotó: Mahamat Ramadane / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A Szudánban zajló fegyveres konfliktus egész Kelet-Afrikát humanitárius válságba sodorhatja – írja az ENSZ Világélelmezési Program közleménye alapján az MTI.

„Az ország lakosságának harmada már az előtt is éhezett, hogy kitörtek a harcok, most pedig hiány van mindenből, és az árak az egekbe szöktek”

– magyarázta a dpa német hírügynökségnek Martin Frick, a WFP németországi igazgatója.

Hasonló áremelkedés tapasztalható Csádban és Dél-Szudánban is, ahol sokan kerestek menedéket a harcok miatt. Frick szerint az egyes részein a klímaválság miatt áradások, máshol pedig aszály sújtotta Dél-Szudánban rövid idő leforgása alatt 28 százalékkal emelkedtek az élelmiszerárak.

Afrika szarván egyébként is katasztrofális az élelmiszer-ellátási helyzet, mert hat egymást követő esős évszak sem hozta meg a várt termést, és ezért „rekordfeszültség” tapasztalható az élelmiszerek piacán.

Közben a vöröskereszt tájékoztatása szerint megérkezett az országba az első segélyszállító repülőgép nyolc tonna rakománnyal a fedélzetén, benne orvosi eszközökkel és gyógyszerekkel is, ami 1500 ember ellátását teszik majd lehetővé. A gép a jordániai fővárosból, Ammánból indult és a Kartúmtól több mint 800 kilométerre lévő Port Szudánban szállt le.

Volt, aki el tudott menekülni

Az Egyesült Királyság befejezte állampolgárainak szervezett kimenekítését Szudánból, a távozó briteket szállító utolsó repülőgép felszállt az evakuálásra használt, Kartúm közelében lévő repülőtérről – írja a londoni külügyminisztérium jelentése alapján az MTI.

A mentőakció kedden kezdődött, és vasárnapig a brit királyi légierő 21 repülőgéppel 1888 brit állampolgárt szállított el a harcok dúlta afrikai országból. A brit külügyminisztérium vasárnapi tájékoztatása szerint ez volt a legnagyobb ilyen jellegű nyugati művelet a szudáni harcok kitörése óta.

A tárca közleménye szerint a kormány azért döntött a légihíd felszámolásáról, mert egyre kevesebb brit állampolgár igényelte, hogy elszállítsák, emellett a szudáni hadszíntéri helyzet is csapongó változásokra hajlamos.

A járatokra azok jelentkezhettek, akiknek brit útlevelük van. Jogosultak voltak emellett a brit állampolgárok nem brit állampolgárságú közvetlen hozzátartozói is, ha volt érvényes nagy-britanniai beutazási engedélyük.

James Cleverly brit külügyminiszter a vasárnapi tájékoztatáshoz fűzött nyilatkozatában közölte, hogy London minden lehetséges diplomáciai eszközzel igyekszik elérni a hosszú távra szóló tűzszünetet és a vérontás befejezését Szudánban. Cleverly szerint a szudáni nép biztonságát és jólétét a civil kormányzati rendszer megteremtését célzó stabil átmenet biztosíthatja a leghatékonyabban. A brit fegyveres erők a múlt hétvégén már evakuálták a brit diplomáciai személyzetet Szudánból.

Ben Wallace brit védelmi miniszter írásos tájékoztatása szerint katonai műveletről volt szó, ami során a brit hadsereg 16. légi szállítású támadó dandárja, valamint a királyi tengerészgyalogság és a légierő több mint 1200 tagja vett részt.

A diplomatákat és a civileket kimenekítő brit kontingens Ciprusról indult Szudánba, és az evakuálást végző repülőgépek első állomása is Ciprus volt, ahonnan civil charterjáratokkal szállították Nagy-Britanniába az afrikai országból kihozott briteket.

Brit állampolgárok szállnak fel egy katonai repülőgépre április 26-án a Wadi Seidna repülőtéren – Fotó: Arron Hoare / UK MOD / Reuters
Brit állampolgárok szállnak fel egy katonai repülőgépre április 26-án a Wadi Seidna repülőtéren – Fotó: Arron Hoare / UK MOD / Reuters

Nagy-Britannia két hatalmas támaszpontövezetet tart fenn Ciprus déli partvidékén, mindkét terület szuverén brit térségnek számít. A brit kormányt bírálatok érték, amiért először a diplomatákat evakuálta, de Cleverly ezt a kartúmi diplomáciai közösséget ért közvetlen fenyegetésekkel indokolta.

Az elmúlt hetekben véres polgárháborúvá fajult egy eleve forrongó helyzet az északkelet-afrikai Szudánban. A konfliktusokkal és éhínségekkel terhelt Száhel-öv keleti részén fekvő országban harminc évig uralkodott egy katonai diktatúra, amit ugyan négy évvel ezelőtt leváltottak, de az elmúlt időszak nem hozott sem stabilitást, sem demokratizálódást.

A külföldi országok sora szervez mentőakcióikat állampolgáraik kimenekítésére, a magyarokat is sikerült kihozni az országból – ehhez pedig azt is sikerült elérni, hogy a harcoló felek egy időre letegyék a fegyvert. A tűzszünetet pénteken újabb három nappal hosszabbították meg.

Nemcsak a külföldiek, a civil lakosság is menekülni próbál az országból – a legtöbben autó híján busszal, miközben mind az üzemanyag, mind a buszjegyek ára az egekbe szökött. A Nemzetközi Menekültügyi Bizottság elnöke szerint gyors humanitárius segélyt kell biztosítani több millió szudáninak. „Az európai vezetők a saját polgáraik evakuálására koncentrálnak, de nincs vesztegetni való időnk, át kell helyezzük a hangsúlyt az ott maradók támogatására és védelmére” – mondta. A szudáni polgárháborús helyzetről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!