Meghosszabbították a tűzszünetet a véres afrikai polgárháborúban

2023. április 28. – 10:33

Másolás

Vágólapra másolva

Három nappal tovább tart a hétfőn megkötött tűzszünet Szudánban a hadsereg és a vele szemben álló milícia, a Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) között, írja az MTI. Az amerikai és szaúd-arábiai közvetítők csütörtök éjjel, az előző 72 órás megállapodás lejárta előtt közölték, hogy vasárnap éjfélig hosszabbították meg az egyezményt.

A hosszabbítást afrikai országok kezdeményezték, és bár a kormányerők szinte azonnal jelezték egyetértésüket, az RSF csapatai csak röviddel csütörtök éjfél előtt egyezett bele a további tűzszünetbe.

Egy férfi sétál Szudán fővárosában, Kartúmban a lebombázott piac romjainál – Fotó: Mohamed Nureldin Abdallah / Reuters
Egy férfi sétál Szudán fővárosában, Kartúmban a lebombázott piac romjainál – Fotó: Mohamed Nureldin Abdallah / Reuters

A döntést üdvözölte több külföldi ország és nemzetközi szervezet, köztük az Afrikai Unió és az Egyesült Államok is. Az előző fegyverszünet is amerikai közvetítéssel jött létre, elsősorban azért, hogy ki tudják menekíteni a külföldi állampolgárokat a polgárháborúba sodródott országból.

Igaz, az elmúlt három napban sem tartották be teljesen a fegyverszünetet, több helyről is jelentettek incidenseket a napokban, elsősorban Nyugat-Dárfúrból. A BBC szerint már legalább 512-en haltak meg az április 15-én kitört harcokban, és közel 4200-an sebesültek meg.

„Nemzetközi és regionális partnereinkkel együtt felszólítjuk a feleket, hogy kötelezzék el magukat a harcok befejezése és a humanitárius segítségnyújtás akadálytalan biztosítása mellett”

– írta közleményében Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

Az északkelet-afrikai országban évek óta forrongott a helyzet a hadsereg és az RSF között, április közepe óta pedig fegyveres harc indult országszerte a két fél között. A tűzszüneti megállapodások ellenére egyik fél sem hajlandó visszakozni. Bővebben a szudáni helyzetről itt olvashat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!