72 órás átmeneti tűzszünet lépett életbe a polgárháborús Szudánban

2023. április 25. – 05:20

Másolás

Vágólapra másolva

72 órás átmeneti tűzszünet lép életbe Szudánban hétfő éjféltől – jelentette be Antony Blinken amerikai külügyminiszter. A közlemény szerint a szemben álló felek, az Abdel Fattáh al-Burháni tábornok vezette hadsereg (SAF), valamint Mohamed Hamdan Dagalo tábornok irányítása alatt álló félkatonai szervezet, a Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) 48 órán keresztül tárgyaltak, mire meg tudtak állapodni a tűzszünetről, írja az MTI.

Az Egyesült Államok felszólította az SAF-et és az RSF-et, hogy azonnal és teljes mértékben tartsa magát a tűzszünethez – olvasható az amerikai külügyminiszter közleményében, ami hangsúlyozza, hogy a harcok tartós lezárása érdekében az Egyesült Államok egyeztet regionális és nemzetközi partnereivel, valamint a szudáni civil szervezetekkel egy bizottság felállításáról, amely felügyelné a további tűzszüneti tárgyalásokat.

Szudánban április közepén robbantak ki súlyos összetűzések a hadsereg és a paramilitáris erők között. Az összecsapásokban több civil is meghalt. A kontinens északkeleti részén fekvő, közel 47 milliós országban 2019-ben üldözték el a három évtizeden keresztül uralkodó diktátort, a politikai helyzet azonban az elmúlt négy évben nem lett stabilabb. Hónapok óta izzott a feszültség a hadsereg és az RSF között, az ország demokratizálódása érdekében ugyanis a paramilitáris egységeket integrálták volna a nemzeti hadseregbe. A polgárháborús helyzetről itt írtunk bővebben.

Szombaton 14 magyar állampolgárt sikerült kimenteni a polgárháború sújtotta Szudánból, másnap újabb 15 magyar jelentkezett segítségért.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!