A Sky News riportere éppen a Szudánból érkező menekültekről tudósított, amikor kiszúrta a tömegben a nagybátyját

2023. április 28. – 12:38

Másolás

Vágólapra másolva

„Te jó ég, ott a nagybátyám” – kiáltotta Juszra Elbadzsir, a brit Sky News afrikai tudósítója, amikor csütörtök este a szaúd-arábiai Dzsidda kikötőjében kiszúrta a rokonát a Szudánból érkező menekülthajóról leszállók között.

Elbadzsir éppen nem volt adásban, de a kamera forgott, a felvétel elején épp azt mondja a kollégájának, csináljanak még egy interjút, amikor hirtelen észreveszi az ismerős arcot a tömegben. A Sky News operatőre felvette, ahogy a fiatal nő átöleli a férfit, és sírva mondja neki, nem is tudta, hogy ő is Dzsiddába érkezett Szudánból. A riporter nagybátyja, Mohszin, aki egy afrikai-amerikai sebész, a nőnek azt mondja, tegnap (szerdán) jöttek el, és szerencsére jól vannak, viszont nagyon fáradt, és még nem tud beszélni.

Elbadzsir azzal búcsúzik tőle, meg fogja mondani az anyjának, hogy Mohszin épségben és biztonságban van, és egy nap újra együtt lesznek Szudánban.

Az elmúlt hetekben véres polgárháborúvá fajult egy eleve forrongó helyzet az északkelet-afrikai Szudánban. A konfliktusokkal és éhínségekkel terhelt Száhel-öv keleti részén fekvő országban harminc évig uralkodott egy katonai diktatúra, amit ugyan négy évvel ezelőtt leváltottak, de az elmúlt időszak nem hozott sem stabilitást, sem demokratizálódást.

A külföldi országok sora szervez mentőakcióikat állampolgáraik kimenekítésére, a magyarokat is sikerült kihozni az országból – ehhez pedig azt is sikerült elérni, hogy a harcoló felek egy időre letegyék a fegyvert. A tűzszünetet pénteken újabb három nappal hosszabbították meg.

Nemcsak a külföldiek, a civil lakosság is menekülni próbál az országból – a legtöbben autó híján busszal, miközben mind az üzemanyag, mind a buszjegyek ára az egekbe szökött. A Nemzetközi Menekültügyi Bizottság elnöke szerint gyors humanitárius segélyt kell biztosítani több millió szudáninak. „Az európai vezetők a saját polgáraik evakuálására koncentrálnak, de nincs vesztegetni való időnk, át kell helyezzük a hangsúlyt az ott maradók támogatására és védelmére” – mondta. A szudáni polgárháborús helyzetről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!