Tucker Carlson a kirúgása óta először szólalt meg, és elmélkedett egy jót az igazmondók és hazugok epikus harcáról

2023. április 27. – 08:48

Másolás

Vágólapra másolva

Először szólalt meg Tucker Carlson amerikai műsorvezető, miután hétfőn váratlanul kirúgták a Fox Newstól – írja a BBC. A Twitterre feltöltött kétperces videóban Carlson nem beszél sem a távozása körülményeiről, sem a jövőbeni terveiről, csupán arról, az igazmondók mindig legyőzik azokat, akik elhallgattatnák őket.

Hétfőn derült ki, hogy Tucker Carlson távozik a Fox Newstól, néhány nappal azután, hogy az amerikai műsorszolgáltatónak 787,5 millió dollárt kellett fizetnie az egyik, Carlson nevéhez is kapcsolódó jogi ügy rendezéséhez. Sajtóértesülések szerint a konzervatív, jobboldali sztárműsorvezető tíz perccel a hivatalos bejelentés előtt tudta meg, hogy kirúgták.

Carlson távozása amiatt nagy meglepetés, hogy a Fox Newson futó műsora, a Tucker Carlson Tonight volt a legnézettebb politikai műsor Amerikában. A műsorvezető 2009 óta dolgozott a csatornánál.

Carlson napokig nem nyilatkozott senkinek, szerdán (magyar idő szerint csütörtök éjjel) egy Twitterre feltöltött videóban szólalt meg először. A videót pár óra alatt közel tízmillióan nézték meg.

A videóban Carlson arról beszél, hogy az elmúlt napok arra is jók voltak, hogy olyan dolgokat vegyen észre, amiket eddig nem. Például hogy „mennyi kedves, tisztességes ember van ebben az országban, akiknek fontos az igazság, és mennyi nevetséges ember. Belőlük jó sok van, szerintem ők alkotják a társadalom többségét.”

A másik, amit saját bevallása szerint észrevett, hogy „milyen hihetetlenül ostoba a legtöbb vita, ami a televízióban látható”. Szerinte ezek teljesen irrelevánsak, és nem foglalkoznak az igazán fontos témákkal, mint a háború, az emberi jogok, a demográfiai változások, a technológia fejlődése, a vállalatok hatalma és a nemzeti erőforrások. „Higgyenek annak, aki ebben részt vett” – mondta.

Szerinte a két politikai oldal megegyezett abban, hogy miről lehet és miről nem lehet szó az amerikai médiában, és együtt dolgoznak azon, hogy ezek a témák ne kapjanak teret a nyilvánosságban. „Az Egyesült Államok egyre jobban úgy néz ki, mint egy egypártrendszer” – összegzi. Carlson azzal folytatja, hogy a mostani megmondóemberek „agyhalottak, és igazából senki nem hisz nekik”, ezért a mostani helyzet fenntarthatatlan.

„Ha az őszinte emberek nyugodtan és szégyenérzet nélkül kimondják az igazságot, akkor hatalmassá válnak. Mindeközben a hazugok, akik megpróbálják elhallgattatni őket, összezsugorodnak, és gyengébbek lesznek” – elmélkedett.

A kijelentése annak tükrében érdekes, hogy gond nélkül terjesztett a műsorában a választás elcsalásáról született összeesküvés-elméleteket, annak ellenére, hogy nem hitt bennük, és úgy volt Trump egyik legnagyobb támogatója, hogy – az sms-ei alapján – rühellte.

„Hol találunk még amerikaiakat, akik igazat mondanak? Nem sok hely maradt, de van néhány, és ez elég is. Amíg hallod a szavakat, van remény. Hamarosan találkozunk” – zárta üzenetét, ami arra utalhat, hogy hamarosan megtalálhatja a helyét egy általa igazmondónak tartott médiumnál.

Tucker Carlson karrierjéről és arról, hogyan lett az amerikai kábeltévé jobboldali, populista királya, ebben a cikkben írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!