Novák Katalin: Nem fogjuk férjeinket és fiainkat a harctérre küldeni

2023. április 19. – 14:23

Másolás

Vágólapra másolva

„Nem szabad Ukrajnát úgy bátorítani, hogy irreális elvárásaik legyenek a segítség tekintetében, nem fogjuk a férjeinket és a fiainkat a harctérre küldeni”

– mondta sajtótájékoztatóján Novák Katalin, miután szerdán találkozott Szlovénia köztársasági elnökével, Nataša Pirc Musarral.

Az MTI beszámolója szerint Novák azt mondta, közös az álláspontjuk az orosz–ukrán háborúról: elítélik az orosz agressziót, és mielőbb meg kell találni a béke felé vezető utat. Egyeztettek a nemzeti kisebbségek ügyéről is: Novák szerint példaértékű a helyzet Szlovéniában és Magyarországon, ezekhez a normákhoz pedig Ukrajnának is fel kell zárkóznia, ha az Európai Unió tagjává szeretne válni. Ezzel egyetértett Pirc Musar is, hozzátéve, hogy „nincs etnikailag tiszta ország”, és minden országban gondoskodni kell az ott élő nemzetiségekről.

Az energiaellátás ügyében Novák hangsúlyozta, hogy Magyarországnak „kiemelten fontos az orosz energiától való függés csökkentése”, ebben is számít a Szlovéniával való együttműködésre.

Szlovénia köztársasági elnöke a budapesti látogatásán később találkozik majd Orbán Viktor miniszterelnökkel és Kövér László házelnökkel is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!