Bajorország saját felelősségére kéri az atomenergia újbóli engedélyezését

2023. április 16. – 10:14

Bajorország saját felelősségére kéri az atomenergia újbóli engedélyezését
Markus Söder bajor miniszterelnök – Fotó: Peter Kneffel / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Amíg nem megfelelő a tartomány ellátása megújuló energiával, vissza kellene engedni az atomerőműveket – véli a helyi miniszterelnök.

Bajorország továbbra is szeretné saját felelősségére üzemeltetni az atomerőműveit – idézte a Reuters Markus Söder bajor miniszterelnököt, a konzervatív CSU párt vezetőjét. Németország szombatról vasárnapra virradóra befejezte a nukleáris villamosenergia-termelését, erről részletesen itt írtunk.

A bajor elképzelés ebben jelenthetne változást, esetleges visszatérést. A cikk emlékeztet rá, hogy Bajorország Németország legsikeresebb exportcégeiből jó néhánynak a központja, és a nagy energiaigényű országrészt azt szeretné, ha a szövetségi kormány megváltoztatná a nukleáris kilépésről szóló törvényt, hogy az ilyen atomerőműveket az egyes tartományok saját felelősségükre üzemeltethessék – mondta Söder.

„Amíg a válság véget nem ér, és a megújuló energiaforrásokra való átállás nem sikerül, az évtized végéig minden energiaformát fel kell használnunk”

– idézte az állam miniszterelnökét a Bild am Sonntag.

A kormányfő arról is beszélt, hogy Bajorország úttörő kíván lenni a magfúziós kutatásban, és saját kutatóreaktort szeretne építeni. A bajor Isar II.-t a német E.ON üzemeltette, ez egy 1400 megawattos (MW) erőmű, amely egy nagyobb metropoliszt is képes elegendő energiával ellátni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!