Finnországban termelni kezdett Európa legnagyobb atomreaktora

2023. április 16. – 07:42

Finnországban termelni kezdett Európa legnagyobb atomreaktora
A finn Olkiluoto 3 (OL3) atomerőmű madártávlatból. Fotó: Tapani Karjanlahti / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A sors pikantériája, hogy éppen akkor indult a finn termelés, amikor Németország lekapcsolta az utolsó három nukleáris létesítményét a rendszerről.

Vasárnap hajnalban megkezdte a rendszeres termelést Európa legnagyobb atomreaktora, a finn Olkiluoto 3 (OL3) – közölte a Reuters. A bejelentés rögzítette:

ez a lépés javítja Finnország ellátásbiztonságát miután Oroszország leállította a gáz- és áramszállításait.

A finn OL3 reaktor építése 2005-ben, vagyis 18 éve kezdődött, az eredeti terv alapján a munkálatokat 2009-re fejezték volna be. A reaktor várhatóan 60 évig vagy akár még tovább is működhet. Az OL3 üzemeltetője, a Teollisuuden Voima (TVO), amely a Fortum finn közműszolgáltató és energetikai és ipari vállalatok konzorciumának tulajdonában van, azt mondta, hogy az egység várhatóan Finnország villamosenergia-szükségletének körülbelül 14 százalékát fogja kielégíteni, ezzel csökkentve a svéd és norvég importot.

Az Olkiluoto 3 gyártása stabilizálja az áram árát, és fontos szerepet játszik a finn zöld átállásban

– mondta Jarmo Tanhua, a TVO vezérigazgatója a közleményben.

Az 1,6 gigawattos reaktor, Finnország első új atomerőműve több mint négy évtized után, Európában pedig 16 év után az első új atomerőmű. A technikai gondok miatt rengeteget csúszó OL3 először tavaly márciusban kezdett próbaüzembe, akkor már betáplált Finnország villamosenergia-hálózatába, de aztán újabb problémák léptek fel.

Oroszország tavaly májusban hagyta abba az energia szállítást, miután előbb az Inter RAO orosz cég, majd a Gazprom is közölte, hogy Finnország nem fizetett az eladott energiáért, ezért beszünteti a szállításokat.

A finn bejelentés pikantériája, hogy az atomenergia továbbra is ellentmondásos Európában. A finnek mellett Magyarország, Svédország , Franciaország, Nagy-Britannia is új fejlesztéseket tervez. Ugyanakkor Németország szombaton lekapcsolta utolsó három megmaradt reaktorát. A sokat bírált német lépés (amiről részletesen itt írtunk) utolsó elemeként mindhárom reaktor üzemeltetője bejelentéseket tett.

  • Az RWE közlése alapján az alsó-szászországi Emsland atomerőművet szombaton, 22 óra 37 perckor kapcsolták le a hálózatról.
  • A PreussenElektra Isar 2 erőműve 23:52-kor szüntette be a működését.
  • Az EnBW neckarwestheimi atomerőművének (GKN II) II. blokkját pedig szombaton 23:59-kor választották le az elektromos hálózatról.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!