Magyarország is importtilalmat vezet be az ukrán mezőgazdasági termékekre

2023. április 15. – 21:49

Másolás

Vágólapra másolva

Órákkal a lengyel döntés után a magyar kormány is importtilalmat vezetett be az ukrán mezőgazdasági termékekre. A szintén ideiglenesen életbe léptetett korlátozást Nagy István agrárminiszter jelentette be a Facebookon. Bővebben itt olvashat a döntésről, amely a gabonára, olajos magvakra és több más mezőgazdasági termékre terjed ki.

Ukrajna a világ egyik legnagyobb gabonaexportőre volt a háború előtt, ám az orosz támadás miatt termőföldjeinek egy része orosz ellenőrzés alá került, másik részét a harcok miatt nem lehetett betakarítani. A raktáron lévő gabonakészleteket pedig az orosz tengeri blokád miatt nem lehetett exportálni, ami – miután a szankciók következtében az orosz gabona egy része is kiesett a világpiacról – érezhető drágulást hozott a búzára és így a kenyérre is, elsősorban azokban a harmadik világbeli országokban, amelyek az ukrán gabona felvevőpiacai voltak.

Később, török közreműködéssel sikerült részlegesen ukrán búzákkal megrakott hajókat útnak indítani a Fekete-tengeren, ám az ukrán gabona egy része így sem a korábbi célországokban, hanem Európában kötött ki.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!