Az orosz zsoldossereg elesett hőseinek állított emlékművet Prigozsin

2023. április 15. – 20:03

Másolás

Vágólapra másolva

Az előbb Putyin séfjeként, később a Kremlnek dolgozó hadúrként ismertté vált Jevgenyij Prigozsin megnyitotta a „Hősök sétányát” azoknak a zsoldosoknak, akik a Wagner magánhadsereg tagjaiként haltak meg az Ukrajna ellen indított orosz invázióban – írta egy orosz hírportál.

Prigozsin korábban nem ismerte el, hogy köze lenne a magánhadsereghez, később azonban egyre nyíltabban vállalta fel, hogy a csoportot ő alapította, amelybe egy időben személyesen maga toborzott az orosz börtönökben, fél év szolgálatért amnesztiát ígérve.

A csoportnak azonban – ahogyan a villámháborús tervek helyett 15. hónapja tartó állóháborúba ragadt megszálló orosz reguláris hadseregnek is – hatalmas veszteségei vannak Ukrajnában.

Bár hivatalos adatok nincsenek – becslések szerint az orosz veszteségek a halottakkal és a súlyos sérültekkel együtt már 180 ezer felett járnak. Az adatok közlése a reguláris erők esetében is tilos, miután egy törvény a háborús és a békeidőben elszenvedett katonai veszteségek adatainak közlését is megtiltotta, a zsoldossereg esetében végképp nem lehet hivatalos adatokra számítani. Becslések szerint Bahmutnál Prigozsin erői akár 40 ezer fős veszteséget is szenvedhettek, és a települést teljes egészében mostanáig sem sikerült elfoglalni.

Annak, hogy a veszteségek nagyok és a háború orosz számítások szerint is elhúzódó lesz, a Szamara városában megnyitott Hősök sétánya is az egyik bizonyítéka. Az avatáson Prigozsin is megjelent.

Az egykor éttermi vállalkozásai révén Putyin körébe emelkedett vállalkozó a közelmúltban arról beszélt, hogy szerinte véget kellene vetni az Ukrajnában zajló háborúnak – igaz, ez alatt nem a megszállt területekről való kivonulást értette, hanem a további területek támadásának leállítását, annak érdekében, hogy a jelenleg elfoglalt – és egyoldalúan Oroszországhoz csatolt – területeken az orosz erők stabilizálják a helyzetüket.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!