Maróth Gáspár honvédelmi exállamtitkár egy német hadiipari óriáscéghez, a Rheinmetallhoz igazolt

2023. április 14. – 22:54

Másolás

Vágólapra másolva

A Rheinmetall AG német hadiipari óriáscégnél kapott fontos pozíciót Maróth Gáspár volt honvédelmi államtitkár, mindezt a cég közölte a LinkedIn oldalán. A közleményt először a kormányközeli Világgazdaság vette észre és szemlézte.

Maróth a cég kelet-európai koordinációs igazgatója lesz, és a cég szerint jelentős szerepe lesz majd a Rheinmetall munkájának támogatásában Kelet-Európában. Maróth közvetlenül a cég igazgatója alatt dolgozik majd.

A közlemény szerint a Rheinmetallnak egyre fontosabb a kelet-európai piac, irodát nyitottak Szlovéniában és Romániában is, a védelmi és biztonságtechnológiára, autóalkatrész-iparra, elektronikára és automatizációra fókuszálva. „Biztosak vagyunk benne, hogy Dr Maróth a hosszútávú tapasztalataira és óriási szaktudására alapozva, a koordináció és kommunikáció révén fontos szerepet játszik majd a kelet-európai céljaink elérésében” – írják, és sok sikert kívánnak neki a közleményben.

Maróthról és szakmai pályafutásáról a Direkt36 írt legutóbb részletesen egy tényfeltáró cikkében. Az írás szerint Maróth a Fidesz 1998-as győzelme után bekerült a miniszterelnök kabinetjébe, és mivel a Semmelweis Egyetem orvoshallgatója volt, egészségügyi kérdésekkel foglalkozott. A 2002-es vereség után sokáig vállalkozó volt, majd 2016-ban a Honvédelmi Minisztérium egyik háttércégének lett vezetője az üzleti tapasztalatai miatt. Itt került a katonai beszerzések közelébe, és lett a beszerzések kulcsszereplője a következő években különböző pozíciókban. Utolsó kormányzati posztja a védelempolitikáért és a védelmi fejlesztésekért felelős államtitkári poszt volt, ezt 2022 tavaszán vette át, majd Novák Katalin köztársasági elnök 2022. november 15-én mentette fel őt azonnali hatállyal.

A Direkt36 azt is írta, hogy igazán nagyot Németország szakít a magyar fegyverbeszerzésekkel. A Rheinmetall-lal például 2020 nyarán született megegyezés Lynx gyalogsági harcjárművek beszerzéséről és magyarországi gyártásáról több mint kétmilliárd euró értékben. Ez azért is volt fontos a cégnek, mert sok ország vásárlás előtt azt a feltételt szabja, hogy a harci eszközt máshol már bemutassák.

A Rheinmetall, amely a 4iG egyik nagy külföldi befektetője, tavaly májusban jelentette be, hogy a 4iG-vel közös céget alapít.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!