Az ukrán külügyminiszter szerint a következő NATO-csúcson haladhatnának a csatlakozási kérelmükkel

2023. április 14. – 12:21

Másolás

Vágólapra másolva

A NATO-nak nagyobb szerepet kell játszania Fekete-tenger biztonságában, jelentette ki Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter csütörtökön a Reuters szerint. A tengerről Bukarestben rendeztek konferenciát, ahová videókapcsolaton jelentkezett be a tárcavezető.

Dmitro Kuleba szerint a Fekete-tenger meghatározó, hogy Európa egészét békéssé tegye, de „sajnos azt is mutatja, hogy milyen gyorsan elromolhatnak a dolgok, ha valaki elhanyagolja a fenyegetéseket.

Ideje a Fekete-tengert azzá tenni, amivé a Balti-tenger vált, a NATO tengerévé.”

(A Baltikumban a finnek a közelmúltban csatlakoztak az észak-atlanti szövetséghez, de a svédeket egyelőre nem engedik be a törökök és a magyarok.) Dmitro Kuleba szerint a közelgő vilniusi NATO-csúcs jó alkalom lenne rá, hogy haladjanak Ukrajna csatlakozási kérelmével, „megmutassák, hogy az ajtó nem csak nyitva van, de van egy világos terv is arra, hogy Ukrajna mikor és hogyan léphet be rajta”.

A „közös orosz problémára” az ukrán külügyminiszter szerint „együtt kell választ adnunk”, például „támogatom a szakértői ötletet, hogy integráljuk Ukrajna lég- és rakétavédelmi rendszereit a Fekete- és Balti-tengeri NATO-szövetségesekével”.

„A Fekete-tenger soha nem válhat egy NATO-tengerré” – válaszolt az ukrán külügyminiszter felvetésére Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. „Ez egy közös tenger, az együttműködés, interakció és biztonság tengerének kell lennie az összes part menti államnak. És ez a biztonság oszthatatlan.”

Az ukrán külügyminiszter szavait nem kommentálta közvetlenül a NATO főtitkár-helyettese, de Mircea Geoană később arról beszélt, hogy a szövetség növeli a jelenlétét a térségben. Az EU-val felállítottak egy közös csoportot, amely a Fekete-tengeri létfontosságú infrastruktúrával foglalkozik.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!