Azonosították a szentpétervári merénylő egyik bűntársát az orosz hatóságok

2023. április 13. – 12:55

Másolás

Vágólapra másolva

Bűntársként azonosította az ukrán Jurij Deniszovot Vladlen Tatarszkij (polgári nevén Makszim Fomin) orosz haditudósító szentpétervári április 2-i meggyilkolásában az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB), és a Nyomozó Bizottság (SZK) – közölte csütörtökön az FSZB közönségkapcsolati központja.

Az orosz hatóságok szerint az 1987-es születésű Deniszov egy ukrán diverzáns- és terrorcsoport tagja, aki Moszkvában gyorsfutárszolgálattal, és egy közvetítő segítségével juttatott el a robbantásos merényletben már megvádolt orosz Darja Trepovának egy robbanószerkezet rejtő gipszmellszobrot, amely a haditudósítót ábrázolta. A tájékoztatás értelmében a gyanúsított az ukrán biztonsági szolgálatok utasítására, 2023 februárjában Kijevből Lettországon keresztül érkezett a fővárosi régióba, ahol megfigyelte Tatarszkij életmódját, és az általa látogatott helyeket. Ennek érdekében vásárolt egy autót és bérelt egy lakást a célszemély lakhelyének közelében. Április 3-án, a terrortámadást követően Deniszov Oroszországból Örményország érintésével Törökországba repült.

Az orosz hatóságok kezdeményezték a gyanúsított elleni nemzetközi körözés kiadását, és kilátásba helyezték a terrortámadásban részt vevő összes szervező és bűntárs bíróság elé állítását. Az FSZB fényképeket tett közzé Deniszovról, és nyilvánosságra hozta az általa Oroszországban használt autó adásvételi szerződését is, amelyet március 2-án kötöttek Moszkvában.

Az FSZB úgy tartja, hogy Tatarszkij meggyilkolásának szervezői az ukrán különleges szolgálatok és orosz ellenzéki ügynökök voltak. Egy moszkvai bíróság április 4-én rendelte el Darja Trepova előzetes letartóztatását. Trepova április 2-án Ukrajna területén lévő személyek utasítására egy robbanóanyagot rejtő szobrocskát adott át Tatarszkijnak egy Szentpétervár központjában lévő kávézóban. A férfi a pokolgép felrobbanását követően életét vesztette, és negyven civil megsérült. (MTI)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!