A szerb védelmi miniszter szerint hazugság, hogy Szerbia fegyvereket adott el Ukrajnának

2023. április 12. – 11:19

Másolás

Vágólapra másolva

Hazugságnak nevezte Milos Vucevic szerb védelmi miniszter azokat az amerikai hírszerzési értesülésekre hivatkozó állításokat, amelyek szerint Szerbia fegyvereket adott el Ukrajnának.

Szerda reggel a Reuters egy kiszivárgott titkos Pentagon-irat alapján írta meg, hogy Szerbia – az egyetlen európai ország, amely eddig nem volt hajlandó szankciókat alkalmazni Oroszországgal szemben az ukrajnai invázió miatt – beleegyezett, hogy fegyvereket szállítson Ukrajnának.

A Vecernje Novosti című belgrádi napilap internetes oldalán közölt nyilatkozat szerint

sokadszor jelent meg ilyen alaptalan állítás, nyilvánvaló, hogy valaki destabilizálni akarja Szerbiát, és olyan konfliktusba igyekszik belerángatni, amelyben Belgrád nem fog részt venni.

„Több mint tízszer cáfoltuk már az ilyen valótlanságokat, és most újra megtesszük. Szerbia nem adott el, és nem is fog eladni fegyvereket sem az ukrajnai, sem az orosz félnek, sem azoknak az országoknak, amelyek a konfliktus térségében fekszenek. Úgy tűnik, valakinek az a célja, hogy belevonja Szerbiát ebbe a konfliktusba, de mi kitartunk a politikánk mellett” – közölte Vucevic.

A védelmi miniszter hozzátette: Szerbia valóban elad fegyvereket harmadik országoknak, amelyek távol vannak az orosz-ukrajnai konfliktustól, és mindig fennáll annak a lehetősége, hogy valaki ezeket továbbadja. Ez viszont nem Szerbia problémája, hanem azoké az országoké, amelyek nem tartják be a nemzetközi szabályokat.

Azt a Reuters is kiemelte, hogy független forrásból nem tudták ellenőrizni a dokumentum hitelességét. A hírszerzési szivárogtatásról szóló cikkünk itt olvasható.

(MTI)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!