Sírtam, amikor megláttam anyámat – képeken az orosz fogságból visszatérő ukrán gyerekek

2023. április 9. – 16:23

Sírtam, amikor megláttam anyámat – képeken az orosz fogságból visszatérő ukrán gyerekek
Önkéntesek körében találkoznak a fiatalok újra családjukkal az ukrán-belarusz határon – Fotó: Valentyn Ogirenko / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

31 gyerek kerülhetett vissza a családjához a hétvégén, miután törvénytelenül elvitték őket szüleiktől, és az oroszok által megszállt területekre vitték őket. Erről szombaton már beszámoltunk, a CNN viszont vasárnap részletes riportot közölt a családújraegyesítésről.

„Két hétre mentünk egy nyári táborba, de végül hat hónapig ott tartottak minket”

– mondta a 13 éves Bogdan a CNN riporterének – „Elsírtam magam, amikor a buszról megláttam anyukámat. Nagyon örülök, hogy visszajöttem.”

A 13 éves Bogdan és anyja, Irina szombati találkozásukkor – Fotó: Valentyn Ogirenko / Reuters
A 13 éves Bogdan és anyja, Irina szombati találkozásukkor – Fotó: Valentyn Ogirenko / Reuters

Bogdan édesanyja, az 51 éves Irina azt mondta, az elmúlt fél évben alig kapott híreket arról, mi történik gyermekével: „Nem volt telefon-összeköttetés. Nagyon aggódtam. Semmit nem tudtam arról, hogy bántják-e, vagy egyáltalán mit csinálnak vele. Még mindig remegnek a kezeim” – mondta, miután találkozott újra a fiával.

Az újraegyesítő akciót a Save Ukraine nevű humanitárius szervezet hozta össze. Állításuk szerint ez már az ötödik sikeres misszió, ahol Oroszországba deportált gyerekeket tudtak hazahozni sikerrel Ukrajnába.

Mivel egy kiskorút csak rokonok vagy általuk meghatalmazottak vihettek haza, ezért a szervezet kivitt 13 édesanyát először Lengyelországon át Belaruszba, majd Oroszországba, végül onnan a Krím-félszigetre, ahol már várta őket 24 gyermek. Másik hét gyereket pedig Oroszország más pontjairól, Voronyezsből, Rosztovból és Belgorodból vittek át az ukrán-belarusz határhoz.

Jana Sapocsko öleli újra karjaiban 9 éves unokaöccsét, Danyilt – Fotó: Valentyn Ogirenko / Reuters
Jana Sapocsko öleli újra karjaiban 9 éves unokaöccsét, Danyilt – Fotó: Valentyn Ogirenko / Reuters

Pénteken aztán együtt vitték át a bőröndöket – és néhányan a plüssállatokat is – gyalog az orosz-belarusz határon. „Ennek a közös és összehangolt munkának köszönhetően ismét átélhetjük ezeket a hihetetlen érzelmeket, amikor ennyi távol töltött idő után a gyerekek újra a szülőföldjükön futhatnak a családjuk karjaiba.

Amikor látjuk a fiatal ukránok arcán az öröm könnyeit, tudjuk, hogy nem hiába dolgozunk”

– mondta szombati sajtótájékoztatóján a Save Ukraine alapítója, Mikola Kuleba.

Igaz, nem tudta mindenki megélni a nagy találkozást, egy nagymama ugyanis a belarusz határig tartó út közben halt meg. Mivel ő vitte volna át Ukrajnába két unokáját is, ezért sajnos a gyerekeknek is Oroszországban kellett maradniuk.

Az ukrán elnöki hivatal szerint legalább 20 ezer gyermeket deportáltak Oroszországba a megszálló erők, akiket egy februári jelentés szerint „politikai átnevelő” táborokba küldenek. Bár Moszkva tagadja, hogy illegális tevékenységről lenne szó, a Nemzetközi Büntetőbíróság többek között éppen a gyermekek veszélyeztetése miatt adott ki elfogatóparancsot Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen márciusban.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!