Április 18-án tárgyalják a kémkedés vádjával őrizetbe vett amerikai újságíró ügyét Moszkvában

2023. április 7. – 11:28

Másolás

Vágólapra másolva

A moszkvai bíróság április 18-án tárgyalja a Wall Street Journal riporterének, Evan Gershkovichnak a letartóztatása ellen benyújtott fellebbezést – jelentette az orosz állami média.

Gershkovichot március végén Jekatyerinburgban kémkedés vádjával vette őrizetbe az FSZB. Egy moszkvai bíróság döntése értelmében az újságírónak május 29-ig előzetes letartóztatásban kellene maradnia, ez ellen adtak be fellebbezést a riporter ügyvédei.

Gershkovich a letartóztatása óta állítólag nem léphet kapcsolatba a külvilággal, és az ügyvédje sem tudta megnézni az ügyhöz kapcsolódó dokumentumokat.

A Wall Street Journal viszont többször is határozottan tagadta az újságíró ellen felhozott vádakat, amelyek 20 év börtönnel is büntethetők. A lap szerint az eset a szabad sajtó elleni súlyos támadás. Joe Biden elnök is felszólította Moszkvát Gershkovich elengedése érdekében.

A 31 éves újságíró április 7-én megkapta az amerikai Nemzeti Sajtóklub legmagasabb rangú, sajtószabadságért járó kitüntetését. A szervezet közleményében azt írta:

„Evan Gershkovich újságíró elkötelezett és bátor volt, miközben Oroszországból tudósított egy olyan időszakban, amikor az újságírókat drámaian megnövekedett veszély fenyegette. A kockázatokkal teli környezetben következetesen őszinte, bátor és felvilágosító tudósításokat nyújtott. Evan újságírói munkája miatt az orosz biztonsági erők igazságtalanul tartóztatták le. Az újságírás nem bűncselekmény, és Evant nem szabadna börtönbe zárni a hivatásáért – meg kellene becsülni érte. Követeljük, hogy Evant azonnal és feltételek nélkül engedjék szabadon”.

(SkyNews, Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!