Putyinnak nincs okostelefonja és internetet sem használ, kitálalt egy szökött tiszt az elnök életéről

2023. április 4. – 18:17

Putyinnak nincs okostelefonja és internetet sem használ, kitálalt egy szökött tiszt az elnök életéről
Fotó: Wang Zhao / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Vlagyimir Putyin szokásairól, családjáról és egészségi állapotáról is beszélt a Dossier Center oknyomozó oldalnak adott interjújában egy volt beosztottja, aki még 2022. októberben szökött Nyugatra. Gleb Karakulov az orosz különleges szolgálatok legmagasabb rangú tagja, akinek az ország modern kori történetében sikerült disszidálnia.

A szökött tiszt az elnök titkosított kommunikációjának biztosításáért felelt, a Szövetségi Gárdaszolgálat (FSO) egységében, és az elmúlt 13 évben több mint 180 útra kísérte Putyint. Az ő feladatuk volt, hogy Putyin és az aktuális miniszterelnöke a nap 24 órájában titkosított módon intézhesse beszélgetéseit, kommunikációját.

Karakulov olyan pikáns részletekről is beszélt, mint például:

  • Putyin még mindig nem használja az internetet, így nem csoda, hogy
  • okostelefonja sincs, ezért
  • kizárólag a közeli beosztottjaitól kap információkat, azokat is
    jócskán megszűrve, mert
  • a tisztek félnek a rossz hírek miatti esetleges haragjától, illetve
  • biztosítani kell, hogy az orosz állami televíziót külföldi útjain is nézhesse.

Az elnök egészségi állapotával kapcsolatban azt mondta, hogy

  • Putyin még mindig borzasztóan fél, hogy elkapja a koronavírust,
  • minden alkalmazottjának kötelező a két hét karantén, mielőtt akár csak 10-20 percet is egy légtérben tartózkodnának vele,
  • retteg a merényletektől,
  • emiatt már Oroszországban is ritkán utazik.

Ritkuló belföldi utazásai során Putyin egyre többször a páncélozott elnöki vonatot veszi igénybe, mivel attól tart, hogy a repülőgépét lelőhetik. Az információk szerint a szerelvényt ugyanolyan szürke-piros színűre festették, mint egy normál orosz személyvonatot, ezzel az álcával nehezebb megkülönböztetni.

„Mindenféle gátakkal zárta el magát a világtól: karantén, információs vákuum. A valóságról alkotott felfogása eltorzult”

– állítja Karakulov, aki viszont cáfolta a Putyin titokzatos betegségéről szóló találgatásokat: „Jobb egészségnek örvend, mint a legtöbben az ő korában”.

A megszökött tiszt beszélt Putyin magánéletéről és állítólagos mesés vagyonáról is, megerősítve a korábbi nagy visszhangot kiváltó oknyomozói jelentések némelyikét.

Karakulov szerint Putyin hivatalosan soha el nem ismert családja olyan titok, amiről a tisztek nyíltan beszéltek egymás között, amikor Putyin valamelyik lakóhelyén partnereivel vagy lányaival töltött időt. Karakulov megerősítette a bebörtönzött Alekszej Navalnij oknyomozó csapatának nagy visszhangot kiváltó anyagában bemutatott, a Fekete-tengernél található pazar palota létezését is.

A száműzetésben élő Mihail Hodorkovszkij volt milliárdos által finanszírozott Dossier Center a még 2022 végén rögzített interjút kedden tette közzé, miután Karakulov és családja elhagyta Törökországot, és immár biztonságos helyen tartózkodik.

(Dossier Center, Moscow Times, Daily Mail)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!