A tetőpontjára ért a háborús hisztéria – mondja a kormánymédia Észak-Koreában

2023. április 2. – 10:27

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok és Dél-Korea közös hadgyakorlatait bírálta vasárnap a phenjani rezsim szócsöveként működő KCNA észak-koreai állami hírügynökség – írja a magyar állami hírügynökség, az MTI.

A KCNA szerint „tetőpontjára ért a háborús hisztéria”, amivel természetesen nem arra utalnak, hogy idén az északi rezsim elképesztő tempóban hajt végre rakétakísérleteket, és nem is arra, hogy Phenjan szerint néhány nap alatt 1,4 millióan jelentkeztek az északi hadseregbe, de még csak nem is arra, hogy Kim Dzsongun észak-koreai diktátor utasításba adta: a hadsereg álljon készen egy mindent elsöprő nukleáris ellentámadásra. Hanem a dél-koreai és az amerikai hadsereg márciusban indult, Szabadságpajzs (Freedom Shield) elnevezésű, 11 napon át tartó hadgyakorlatára.

A phenjani állami szócső a magyar állami hírügynökség beszámolója szerint azzal vádolta meg a két országot, hogy „Phenjan elfoglalására törekszik”. Emellett azt is kiemelte: az észak-koreai nukleáris kapacitásról szóló hírek „nem csupán üres fecsegések”.

A Szabadságpajzs kezdete óta Észak-Korea új, vízfelszín alatti „nukleáris támadórendszert” is tesztelt Kim Dzsongun észak-koreai vezető felügyelete mellett. A Korea Hangja nevű állami rádió beszámolója szerint az eszköz nukleáris töltettel „hatalmas radioaktív szökőárt” képes fakasztani a robbanás nyomán, írja az MTI.

A dél-koreai védelmi tárca korábban arról tájékoztatott, hogy a műveleten „valósághű forgatókönyvet” követnek majd az észak-koreai nukleáris fenyegetések fényében.
A KCNA bírálta az újabb, júniusban rendezendő közös manővert is, mellyel Szöul és Washington a tervek szerint a köztük fennálló szövetség 70. évfordulóját ünnepli.
Phenjan tavaly rekordszámban, 37 alkalommal hajtott végre rakétakísérleteket, köztük interkontinentális ballisztikus rakétákkal (ICBM) is, megsértve ezzel az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozatait.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!